Werk hervat in HST-werkplaats van Vorst

© Saskia Vanderstichele
| De Thalys.
Updated: 03-05-2019 - 18:36

Het nacht- en dagpersoneel van de HST-werkplaats in Vorst heeft vrijdag het werk neergelegd. Oorzaak is de druk die vanuit de directie van de NMBS wordt opgelegd en het gebrek aan personeel. Na overleg met vakbonden en directie is het werk vrijdagmiddag hervat.

Het dertigtal arbeiders van de nachtshift had het werk rond 03.00 uur neergelegd. De vakbonden konden de dagploeg oorspronkelijk nog overtuigen aan het werk te gaan in afwachting van de ontmoeting met de directie, maar eens die ontmoeting van start gegaan was, legde ook die het werk neer.

Maar na een vergadering met de directie vrijdagmiddag, lieten de vakbonden weten dat tijdens het gesprek bevredigende voorstellen werden gelanceerd. "Zo zullen ten laatste op 1 augustus vier technici worden aangenomen, wat de druk op het personeel zal verlichten," zegt Philippe Dubois van de socialistische vakbond ACOD.

'Uitstekend overleg'

Naast de aanwervingen zullen tests georganiseerd worden zodat alle werknemers de graad kunnen behalen die overeenkomt met het beroep dat ze uitoefenen. Ook komt er een nieuw affichagesysteem voor de uurroosters, dat voor meer transparantie moet zorgen. Door de maatregel moeten ook de problemen rond de vakantieregeling opgelost worden.

Tot slot heeft de directie beloofd om de hoge werkdruk in het algemeen op de agenda te zetten van het volgende Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Dubois spreekt vrijdag van een "uitstekend sociaal overleg".

"Het personeel zit op zijn tandvlees. Verlof nemen is onmogelijk geworden, vakantie plannen evenmin", zei de vakbondsman vrijdagochtend nog. "De directie wil bezuinigen en heeft een ondraaglijke druk opgelegd, onder meer door evaluatiecriteria."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?