Werknemers klampen zich in coronacrisis vast aan job

© PhotoNews
| Actiris, VDAB en Bruxelles Formation (archiefbeeld).

Veertig procent van de werknemers geeft in volle coronacrisis aan niet open te staan voor een nieuwe jobkans, mocht die zich aandienen. De jobmobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt was daarmee nog nooit zo laag. Werknemers klampen zich in deze onzekere tijden vast aan de job die ze hebben. Bijna één op de vijf vreest zijn of haar job te verliezen.

Dat blijkt uit de elfde Talent Pulse barometer van hr-dienstengroep Acerta.

Het jaarlijkse onderzoek over de jobmobiliteit op de arbeidsmarkt viel dit jaar in volle corona-lockdown. Dat straalt af op de resultaten. Meer werknemers zijn niet (meer) geïnteresseerd in nieuwe jobaanbiedingen. Veertig procent van de respondenten geeft aan dat ze geen nieuwe job overwegen. Vorig jaar was dat 26 procent, vijf jaren geleden ging het om 10 procent.

Weinig interesse in nieuwe job

"We zijn onze arbeidsmarkt geëvolueerd van jobmobiliteit, die vijf jaar geleden nog erg sterk aanwezig was, naar een jobimmobiliteit. De coronacrisis heeft die tendens een extra duwtje in de rug gegeven. Medewerkers zijn wel bereid om nieuwe rollen of taken uit te oefenen binnen dezelfde organisatie", vertelt senior consultant Nele Ronsmans.

Vorig jaar hield 62 procent van de werknemers jobopportuniteiten in de gaten - ook al was hij/zij niet actief op zoek. In 2020 is dat percentage 'passief-geïnteresseerden' gezakt naar 50 procent. Slechts 10 procent zegt actief op zoek te zijn naar een andere job. In 2019 was dat 12 procent, toen al een historisch laag percentage.

Vrees voor ontslagen

Volgens de barometer heeft 65 procent van de werknemers de voorbije zes maanden geen enkele keer op een vacature gereageerd. Dat is 12 procentpunt meer dan een jaar eerder, toen 58 procent alle vacatures aan zich liet voorbijgaan. Achttien procent van de 1.020 bevraagde werknemers vreest bovendien zijn/haar job te verliezen omwille van de coronacrisis.

Bijna één op de vijf vreest er dus voor dat het coronavirus voor zo'n economische impact op bedrijven zal zorgen dat ontslagen onvermijdelijk worden. Omdat de contacten tussen werknemers en leidinggevenden nu veelal digitaal verlopen, geeft slechts 28 procent van de respondenten aan in gesprek te zijn gegaan met zijn leidinggevende over hoe het na corona verder moet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?