Winkels vertrekken uit Docks: hoge huurprijzen, weinig klanten

© JP / BRUZZ
| Schoenenwinkel Mano sluit volgende maand.

Nu de eerste termijn van hun huurcontract is afgelopen, zoeken veel winkels in het centrum Docks Bruxsel andere oorden op. “Te weinig passage. En de mensen díe passeren komen vooral om te wandelen in het winkelcentrum", klinkt het.

Heel wat winkelpanden staan leeg. Telecomwinkel Scarlet, supermarktketen Match en kledingwinkel JBC zijn al vertrokken, net als de jongeren- en mannenafdeling van kledingwinkel IKKS, sneakerwinkel Take Off, plantenwinkel Blooming en sportkleding Joggingplus. Ook apotheek IU en schoenenwinkels Mano en Unisa vertrekken. Zo ook juwelenwinkel Twice as Nice en kledingwinkel Cricket & Co.

"We hebben geprobeerd te onderhandelen," klinkt het bij een winkeluitbater die liever anoniem wil blijven. "Maar het is niet gelukt om de huurprijs omlaag te krijgen." De winkel betaalt 100.000 euro per jaar, zonder vaste lasten. Dat bedrag kan de winkel niet langer opbrengen met de magere omzetten.

"De mensen kopen niets, ze komen hier alleen om te wandelen," klinkt het bij verschillende winkels.

(lees verder onder de foto)

H&M
© JP / BRUZZ
| Heel wat bezoekers komen alleen naar het winkelcentrum om te wandelen, betreuren enkele winkeluitbaters.

Te weinig passage

Het lijken vooral de wat duurdere, kleine merken die in zwaar weer verkeren. Kledingwinkel Cricket & Co is één van hen. Volgens jobstudent Gamza trok de winkel niet het publiek waarop ze hadden gehoopt. "We verkopen eerder klassieke kleding," verklaart ze. "Daar bleken we hier niet het juiste publiek voor te trekken."

Ook schoenenwinkel Unisa heeft het niet overleefd. "We hebben al sinds het begin moeilijkheden. Er komen te weinig klanten langs, het is te rustig. Ook in het weekend was het niet veel beter," zegt Denise, die met een collega de winkel aan het uitruimen is.

Volgens Dounia, medewerkster van de vrouwenafdeling van kledingwinkel IKKS, was er ook bij hen te weinig passage, en trok de winkel ook niet het juiste publiek. De winkel heeft heel wat promo-acties gedaan, maar het mocht niet baten. De mannen- en jongerenafdeling van de winkel zijn daarom gesloten. De vrouwenafdeling van de winkel heeft het altijd al beter gedaan, en die zal dan ook voorlopig in Docks blijven.

lees verder onder de foto

plantenwinkel Blooming
© JP / BRUZZ
| Ook plantenwinkel Blooming sloot zijn deuren.

Outlets

Bij Scotch & Soda, dat het huurcontract wel met drie jaar heeft verlengd, vrezen ze dat een gedeelte van de klanten dat normaal werd aangetrokken door IKKS nu ook bij hen weg zal blijven. "De winkels met lage prijzen doen het wel goed, zoals outlets," klinkt het daar.

Dat bevestigt medewerkster Nancy van horloge-outlet Simans, waar op dit moment kortingen tot zeventig procent worden gegeven. Zowel doordeweeks als tijdens het weekend doet de winkel volgens haar goede zaken.

Docks noemt vertrek 'normaal'

Bij het shoppingcentrum zelf is men niet meteen ongerust over de vertrekkers. Elk jaar groeit het bezoekersaantal van Docks Bruxsel, reageert een woordvoerder. "We realiseerden dubbele groeicijfers wat het aantal bezoekers betreft. De meeste retailers zijn succesvol en tevreden." Dat sommige winkeliers vertrekken, noemt Docks Bruxsel een normaal proces dat elke drie jaar in elk winkelcentrum plaatsvindt.

De komende weken maakt Docks Bruxsel bekend welke merken de plaats zullen innemen van de winkels die zijn vertrokken.

De leegloop bij Docks verrast retailexpert Gino Van Ossel overigens niet. “De ligging is niet super en de hele sector heeft het moeilijk", is zijn analyse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?