| De stakingsactie werd ook bij het gemeentepersoneel en het OCMW van Elsene goed opgevolgd.

Ziekenhuis- en gemeentepersoneel eist loonopslag van Brusselse regering

TDN
© BRUZZ
09/10/2019

Net geen duizend personeelsleden van de Brusselse OCMW's, de gemeentebesturen en de IRIS-ziekenhuizen hebben dinsdag deelgenomen aan de wekelijkse staking. Naar schatting deden zo'n 900 mensen mee, zegt ACOD-vakbondsman Maxime Nys. "De onderbetaling van het personeel komt stilaan op de politieke agenda."

Al bijna een jaar vragen de vakbonden een loonsverhoging van 10 procent voor de werknemers van de Brusselse lokale besturen en openbare ziekenhuizen. Op 7 november zal een grote stakingsdag plaatsvinden, maar in aanloop organiseren de vakbonden van de lokale besturen elke dinsdag plaatselijk werkonderbrekingen. De ziekenhuizen voeren al langer actie.

900 deelnemers

Deze dinsdag namen bij een tiental lokale besturen en de Iris-ziekenhuizen in totaal zo'n 900 mensen deel aan die acties. Vooral in Vorst was de opkomst groot. "We hopen dat volgende week nog meer gemeenten aansluiten. We zitten dan ook op een keerpunt: de onderbetaling van het personeel komt stilaan op de politieke agenda", zegt Maxime Nys van ACOD aan BRUZZ.

Het kabinet-Vervoort en bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi) stemden alvast in met een overlegmoment, maar een datum werd nog niet vastgelegd. "Het personeel kan het hoofd amper boven water houden. De achterstallige rekeningen en huur stapelen zich bij sommige werknemers op", aldus Nys.

(Lees verder onder de fotogalerij van de acties)

Gewestelijke oplossing

Het gemeenschappelijk vakbondsfront eist dat de Brusselse regering de daad bij het woord voert. Er waren namelijk voor de verkiezingen beloftes gemaakt, maar in het regeerakkoord ontbreken oplossingen. De bonden vragen onder meer een verhoging van de loonbarema's en minder werkuren.

De acties van het personeel werpen lokaal wel al vruchten af, stelt Nys. "De gemeente Molenbeek beloofde de laagste lonen op te trekken. En ook in Watermaal-Bosvoorde zouden de slechtstbetaalde medewerkers in een hogere loonschaal terechtkomen. Dat is een goed signaal, maar wij blijven hameren op een gewestelijke oplossing."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, OCMW, ACOD, Iris-ziekenhuizen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni