20221214 1825 Brusselaar Bilal El Khannouss
© Belga | Bilal El Khannouss begon zijn carrière bij de jeugdspelers van RSC Anderlecht.
Eenvoudig Nederlands

Bilal El Khannouss: de jongste speler uit de Marokkaanse nationale ploeg begon bij Anderle

Glodie Mungaba
© BRUZZ
13/12/2022

Op het WK in Qatar heeft Bilal El Khannouss nog niet op het veld gespeeld. Toch is de 18-jarige speler de man op de juiste plaats bij de Marokkaanse ploeg. Zijn eerste ervaring deed hij op bij de jeugdploeg van Anderlecht.

Bilal El Khannouss is nu 18 jaar oud. Hij woonde tussen Strombeek-Bever en Anderlecht. Maar de laatste drie jaar woonde El Khannouss in Limburg. Hij vertrok in 2019 van de jeugdploeg van Anderlecht naar Racing Genk, waar hij als middenvelder in het eerste team speelde.

WK

El Khannouss is pas echt bekend geworden met zijn deelname aan het WK in Qatar. Met de Belgische bondscoach Roberto Martinez wilde El Khannous geen gesprek. Hij had al gekozen voor de nationale ploeg van zijn grootouders: Marokko. Hij volgde zijn gevoel.

El Khannouss is de jongste speler van de Marokko-selectie. Hij speelde nog niet in Qatar, maar hij heeft woensdag vanaf de bank gezien hoe zijn team zich kwalificeerde voor de halve finale tegen Frankrijk.

"De andere spelers hebben meer ervaring en samen vormen ze een goed team", zegt zijn moeder Karim Ben Aissa via de telefoon uit Qatar. "Als hij nog kan spelen, zoveel te beter. Zo niet, dan zal hij de kans hebben om te trainen met de beste spelers uit de hele wereld. Dat is belangrijk."

Marokko heeft overal fans

Het Marokkaanse team wordt gezien als de grote ontdekking van dit WK. De keeper heeft tot nu toe geen enkele bal van een tegenstander doorgelaten. Alleen tijdens de wedstrijd tegen Canada werd één eigen doelpunt gemaakt.

Voor het eerst heeft een Arabisch land zich gekwalificeerd voor de kwart- en daarna voor de halve finales van het WK. Marokko is ook het enige Afrikaanse land in deze fase van de competitie.

Maar het Marokkaanse team heeft over de hele wereld veel supporters, waaronder in Europa. In België en Nederland bijvoorbeeld. Dat komt doordat een groot deel van de spelers in Europa is geboren.

El Khannouss in Brussel

De ouders van El Khannouss komen uit Brussel, maar ze verhuisden later naar Strombeek. Bilal ging naar de lagere school in Laken en speelde vanaf zijn negende jaar voor de jeugdploeg van Anderlecht. Hij heeft nog veel vrienden en familie in Brussel, zoals zijn nonkel Ahmed El Khannous. Hij is een politicus in de gemeente Molenbeek.

Volgens zijn moeder wonen de meeste fans van zijn zoon in Brussel. Denk aan Anderlecht-supporters, maar ook de leden van het zaalvoetbalcentrum 'Fitfive' in Laken. Dit is een centrum waar El Khannous nog vaak speelt met vrienden.

In Genk heeft hij ook fans, al had hij nooit veel tijd om vrienden te maken. "Hij was altijd bezig met school en met trainen," zegt zijn moeder.

Toekomst

El Khannouss heeft nog een contract tot eind 2026 bij Genk. Hij wil in de toekomst voor een grote club als Real Madrid spelen. Op 21 december speelt zijn club Genk tegen Anderlecht. Dan wordt hij een tegenstander van de Brusselse club waar het allemaal begon.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie