1728 Fuse gedupeerden van het nachtleven

| 1728 Fuse gedupeerden van het nachtleven

Eenvoudig Nederlands

Clubs willen op 18 februari heropenen

© BRUZZ
09/02/2022

“Het is genoeg geweest klinkt het vanuit de uitgaans-sector. Een aantal Vlaamse, Waalse en Brusselse nacht-clubs en event-locaties beslissen om te heropenen vanaf 18 februari, met of zonder toestemming van de regering. De clubs in ons land zijn al een hele tijd dicht door corona. Ze konden even heropenen in het najaar van 2021. Maar omdat de corona-cijfers toen stegen, moesten ze opnieuw dicht. Dat zijn ze nu beu.

Het idee voor de protest-actie ontstond na het vorige Overleg-comité. Toen werd er niets beslist over de uitgaans-sector en wanneer die opnieuw kan openen. De sector wil nu niet langer wachten.

Een lijst van de clubs die protesteren is er niet. “Maar het gaat om een breed gedragen initiatief in heel België.” zegt Lorenzo Serra van de Brussels By Night Federation. Die organisatie vertegenwoordigt de Brusselse clubs.

Ondernemers verliezen de moed

Het gaat niet goed met de uitgaans-sector, zegt de sector zelf. De wintermaanden zijn belangrijk voor de inkomsten van de clubs. Vanaf maart is er opnieuw volop concurrentie van openlucht-events, festivals en vakanties.

"Ondernemers in onze sector kunnen niet meer. Ze hebben meegewerkt: eerst twee weken, dan een paar maanden en uiteindelijk zijn ze twee jaar gesloten. Maar het houdt een keer op. Velen denken eraan om alles te verkopen," zegt Serra.

Andere landen gingen voor

Clubs in Frankrijk, Ierland, Engeland, Denemarken en Spanje gingen al opnieuw open, met toestemming van de regering. In Nederland plant de sector de actie ‘De nacht staat op’. Dat lijkt op het initiatief in België.

Op 11 februari is er een nieuw Overleg-comité in ons land. Als het Overleg-comité een concrete datum voor het heropenen van de clubs voorstelt, dan willen de clubs de datum van 18 februari nog wel een beetje uitstellen. Ze zullen ook de gezondheids-maatregelen van de overheid volgen, zoals bijvoorbeeld sneltesten.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni