Eenvoudig Nederlands

Kleurrijke flat in het centrum is nu Brussels erfgoed

Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed
© pascalsmet.prezly.com
| Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed
© pascalsmet.prezly.com
| Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed

Residentie Saint-Géry wordt vanaf nu beschermd als Brussels monument. Het gaat om een kleurrijk gebouw in het centrum van de stad. Het gebouw werd gecreëerd door architect Paul-Amaury Michel in 'modernistische' stijl.

Residentie Saint-Géry werd gebouwd in 1955 en afgemaakt in 1958. Het was een moment van optimisme in de stad. De moeilijke tijden waren voorbij, zoals de Tweede Wereldoorlog.

Brussel maakte zich bovendien klaar voor de wereldtentoonstelling Expo 58.
Er kwamen veel internationale bezoekers naar Brussel en daarom was de moderne visie belangrijk voor de stad.

Residentie Saint-Géry herinnert aan de stijl van de modernistische architectuur. Die periode duurde tot de jaren 1960.

Kleurrijk gebouw

Het gebouw telt zeven verdiepingen met een ruimte voor winkels en daar boven verdiepingen met woningen. Het hoekgebouw staat op het kruispunt van de Karperbrug en de Van Arteveldestraat, tussen de Antoine Dansaertstraat en de Sint-Gorikshallen. Het kleurrijke gebouw is een plek die iedereen kent.

Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed
© pascalsmet.prezly.com
| Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed.

Een moderne architect

Paul-Amaury Michel werd in 1912 in Brussel geboren en stierf in 1988. Hij is één van de belangrijkste leden van de modernistische groep in België.

De architect maakte in het begin vooral kleine appartementen, zoals het Glazen Huis in Ukkel. Dat gebouw is beschermd sinds 1998. Daarna creëerde hij nog verschillende beroemde gebouwen in de gemeente Elsene.

De Brusselse socialistische politicus Pascal Smet besliste om het kleurrijke gebouw in het centrum te beschermen. De Brusselse regering heeft de vraag geaccepteerd.

Lees hier het originele artikel.

Dit artikel kadert in een samenwerking met het Huis van het Nederlands rond Eenvoudig Nederlands. Meer over dit project vind je hier terug.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?