Residentie Saint-Géry wordt Brussels erfgoed

Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed
© pascalsmet.prezly.com
| Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed
© pascalsmet.prezly.com
| Residentie Saint-Géry wordt Brussels Erfgoed

Residentie Saint-Géry van architect Paul-Amaury Michel wordt voortaan beschermd als Brussels erfgoed. Dat meldt staatssecretaris voor stedenbouw en erfgoed Pascal Smet (Vooruit) in een persbericht.

Het voorstel van Pascal Smet om Residentie Saint-Géry van de hand van de architect Paul-Amaury Michel te beschermen, werd goedgekeurd door de Brusselse regering.

Residentie Saint-Géry werd ontworpen in 1955 en afgewerkt in 1958. ​Een periode waarin er na tal van moeilijke jaren opnieuw optimisme heerste in de stad. Brussel bereidde zich toen voor op Expo 58 en wilde zich internationaal tonen als een stad met een moderne uitstraling. Residentie Saint-Géry is een voorbeeld van het modernistische architecturale tijdperk in Brussel dat tot de jaren zestig blijft duren.

Herkenningspunt

Het gebouw bestaat uit zeven bouwlagen met een handelsruimte op de benedenverdieping en drie wooneenheden per verdieping. Het hoekgebouw op het kruispunt van de Karperbrug en de Van Arteveldestraat, tussen de Antoine Dansaertstraat en de Sint-Gorikshallen, is door zijn locatie uitgegroeid tot een visueel en stedelijk herkenningspunt in de wijk.

“In het verleden werd architecturale kwaliteit niet altijd naar waarde geschat. Prachtige gebouwen verdwenen of werden verminkt door persoonlijke keuzes die werden bepaald door trends uit bepaalde tijdsperiodes”, aldus Smet in een persbericht. “Die willekeur willen we in de toekomst absoluut vermijden door onze architecturale parels uit alle periodes te beschermen.”

Paul-Amaury Michel

Paul-Amaury Michel werd geboren in Brussel in 1912 en overleed in 1988. Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de modernistische beweging in België.

De architect hield zich initieel bezig met het ontwerpen van kleine appartementsgebouwen, zoals bijvoorbeeld het Glazen Huis in Ukkel (beschermd sinds 1998). Andere bekende ontwerpen van zijn hand zijn het appartementsgebouw in de Hogeschoollaan nr. 92 (1937) in Elsene en Residentie Clarté (1938) in de Molièrelaan nr. 292.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?