| De Financietoren.

Burgerplatform Kunstwijk wil iconische vergezichten beter beschermen

13/01/2023

De iconische vergezichten in Brussel staan onder druk door nieuwe hoogbouw, en nieuwe regelgeving dreigt dat nog te verergeren. Dat stelt het burgerplatform Kunstwijk. "Zoveel uitzichten zijn nu al verknoeid."

Wie Brussel binnenrijdt langs de Tervurenlaan kan niet naast de monumentale Triomfboog van het Jubelpark kijken. "Maar dat panorama wordt volledig verknoeid door de achterliggende toren The One", zegt Inge Denayer van burgercollectief Kunstwijk-Quartier des Arts.

Op dezelfde manier verpesten de Astrotoren en The Hotel het panaroma vanuit de Hertogstraat, aan het Warandepark. Om dan nog te zwijgen van de geblokte Financietoren. "En nu wordt ook al het zicht op de Basiliek van Koekelberg gehinderd vanaf het Poelaertplein. De verhoogde Brunfauttoren staat namelijk in de weg", aldus Denayer.

Minder bescherming

Het collectief, dat een fotoreportage maakte over de bovenstad, vreest dat het nog erger wordt. Er is immers een nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening in de maak, Good Living gedoopt, en die zou de panoramische vergezichten nog minder beschermen. Zo'n Stedenbouwkundige Verordening geeft aan wat mag en wat niet, en bepaalt dus sterk het voorkomen van de stad.

"In die nieuwe verordening is geen plaats gemaakt voor de bescherming van vergezichten", stelt Denayer. Zo werd de regel dat de gemiddelde hoogte van de omringende gebouwen niet overschreden mag worden, niet weerhouden. Het burgercollectief vreest dan ook dat de nieuwe versie van Good Living een vrijgeleide betekent voor de bouw van nieuwe hoge torens.

"In Parijs en Londen zijn die vergezichten wel beschermd. Waarom dan hier niet? In 1972 was er al een ontwerp van dergelijk reglement, maar dat is toen niet weerhouden. Tijd om die historische fout recht te zetten."

'Panorama blijft belangrijk'

Het kabinet van staatssecretaris van Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) beklemtoont van zijn kant dat Good Living nog in openbaar onderzoek is tot 20 januari. "Het is goed dat zoveel mogelijk mensen opmerkingen kunnen uitbrengen, die de administratie zal analyseren en al dan niet in aanmerking zal nemen in de tweede lezing", aldus woordvoerder Damiaan De Jonge.

Op de bezorgdheid wil het kabinet dan ook niet te veel vooruitlopen. "Maar hoe dan ook: de ligging en de hoogte van een bouwwerk zal nog altijd bepaald worden door de integratie in de omgeving, waarbij het perspectief mee in overweging zal genomen worden."

De Jonge beklemtoont ook dat bovenstaande regel enkel opgaat voor vrijstaande gebouwen. Voor gebouwen met aangrenzende bebouwing gelden striktere criteria.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni