| Deze Carrefour zou volgens de plannen afgebroken worden

120 jaar dood, maar Georges Brugmann ondersteunt verzet tegen bouwproject

JP
© BRUZZ
14/10/2021

Georges Brugmann was een bekend bankier en mecenas aan het eind van de 19de eeuw in Brussel. Hij schonk heel wat bouwgrond aan verschillende Brusselse gemeentes, waaronder Elsene, Ukkel en Vorst. Nu blijkt dat die grond voor niet meer dan zestig procent bebouwd mag worden: een belangrijk argument tegen het bouwproject op de site van Carrefour Molière.

Federale Verzekeringen is van plan om de Carrefour-winkel en Quick tussen de Waterloosesteenweg en de Jean Chapeliéstraat af te breken om plaats te maken voor een nieuwe supermarkt, kantoorruimte, een ondergrondse parking en tientallen appartementen. Volgens omwonenden die zijn verenigd in het Comité Chapelié-Molière-Waterloo is het bouwproject buitensporig groot.

Nu blijkt dat de heer Brugmann de schenking van de percelen heeft verbonden aan twee koninklijke besluiten die nog rechtsgeldig zijn. Het gaat om de zogenoemde 'Brugmann-Conventie'. Die geeft het burgercomité de juridische munitie om hun verzet te ondersteunen. Want er staat in dat de percelen voor niet meer dan zestig procent van hun oppervlakte mochten worden bebouwd: dat was de wens van Georges Brugmann.

De ontdekking werd gedaan door een plaatselijke advocaat in de archieven van de Federale Overheidsdienst Justitie, na intensief onderzoek in oude Belgische Staatsbladen van 1902 en 1904. Het verbod van toen is nog steeds van kracht. Tijdens de overlegcommissie van woensdag hebben buurtbewoners dit verdrag onder de aandacht gebracht.

Tweehonderd bezwaarschriften

Tijdens het openbaar onderzoek over de bouwplannen werden ongeveer 200 bezwaren ingediend. De kritieken gaan in de eerste plaats over de omgang van het project, dat te ‘kolossaal’ wordt bevonden. Ook zijn er heel wat opmerkingen over de geslotenheid van het project.

Buurtbewoners vragen tot slot om een meer globale visie op stadsontwikkeling: ze vinden dat er de laatste tijd erg veel nieuwe gebouwen in de omgeving van Chapelié-Molière-Waterloo gebouwd. Ook vrezen ze dat het project een stadskanker achterlaat, gezien de ondernemer zo’n 1.200 vierkante meter zal laten braak liggen.

Nu wordt het afwachten wat de overlegcommissie voor advies zal geven, zegt Rosalie Pieters, lid van het Comité Chapelié-Molière-Waterloo. In de huidige plannen gaat het volgens haar om zeventig procent van de grond die bebouwd zou worden. Dat moet dus juridisch onderzocht worden, omdat het op het eerste zicht niet strookt met de Brugmann-Conventie. Ook heeft de bouwheer om veertien uitzonderingen gevraagd op de stedenbouwkundige regelgeving.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni