Brussels Jazz Festival in teken van mei '68

Flageyplein Flageygebouw Flagey
Het Brussels Jazz Festival in Flagey staat in het teken van mei 68

Vorig jaar vierde het Brussels Jazz Festival de honderdste verjaardag van de jazz, deze keer staat het festival in Flagey stil bij de maatschappelijke omwentelingen van mei 1968. Jazzkleppers als Archie Shepp, Uri Caine en de Matthew Herbert Brexit Big Band tekenen present.

"We vinden het als organisatoren van een festival in het hart van Europa belangrijk om een vinger aan de pols te houden van wat er in de wereld gebeurt," zegt jazzprogrammator bij Flagey Maarten Van Rousselt. "Wat is de rol van de artiest in deze snel veranderende wereld?"

Daarom zet cultuurcentrum Flagey de sociale omwentelingen van mei 1968 in het hart van zijn programmering. Tien dagen lang wordt jazz een politieke en artiestieke beleving. Saxofonist Archie Shepp, een belangrijke figuur in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, opent het festival.

Pianist Uri Caine kreeg van Flagey en de Gentse cultuursite De Bijloke de opdracht om een nieuwe compositie te schrijven. Caine schreef het stuk vanuit een diepe onvrede over het huidige politieke bedrijf in de VS en schreef een Trump-suite met de toepasselijke, bijtende naam Agent Orange.

Ook de afsluiter van het festival krijgt een politiek tintje. Muzikant Matthew Herbert brengt zijn Brexit Big Band en een koor mee om stil te staan bij de Britse beslissing om uit de EU te stappen.

Brussels Jazz Festival, van 11 tot 20 januari in Cultuurcentrum Flagey

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?