Cultuurbiënnale Europalia pakt uit met solo-expo Brâncuși

© Centre Pompidou - Adam Rzepka

Na edities gewijd aan Turkije (2015) en Indonesië (2017), schijnt het tweejaarlijks cultuurfestival Europalia in 2019 haar licht op Roemenië. Dat doen ze naar aanleiding van het Roemeense voorzitterschap van de Raad van de EU. De beroemde beeldhouwer Constantin Brâncuși wordt het paradepaardje van het festival.

Europalia zet telkens in op verschillende pijlers. Enerzijds willen ze de verschillende kunststromingen uit hun gastland in de verf zetten. Zo vinden zowel podiumkunsten, beeldende kunstexpo's, films, literatuur en muziek een plaats op het festival. Anderzijds zoekt de organisatie ook de balans tussen het presenteren van nieuwe namen, en het in de kijker zetten van de culturele traditie van het gastland.

Die moeilijke evenwichtsoefening zorgt altijd voor een zeer divers en uitgebreid programma. Zo stonden er in 2017, de vorige editie van het festival, 262 evenementen op het programma. Alles tezamen waren die goed voor een half miljoen bezoekers.

De pionier van het modernisme

Het volledige programma ligt nog lang niet vast, het festival begint namelijk pas volgend najaar. Toch werd de eerste publiekstrekker alvast voorgesteld. Vanaf 1 oktober kan je in Bozar naar een solotentoonstelling van de belangrijke Roemeense beeldhouwer Constantin Brâncuși. De vorige keer dat er nog een volledige expositie aan de Roemeense beeldhouwer gewijd werd, is al bijna 25 jaar geleden.

Brâncuși nestelde zich begin vorige eeuw in de Parijse kunstenaarsscene en raakte onder andere bevriend met August Rodin en Amedeo Modigliani. Hij wordt gezien als een van de pioniers van het modernisme. Zijn werken zijn vaak uitgepuurd tot een abstracte, bijna minimalistische vorm. Ze staan in de bekendste modernekunstmusea ter wereld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?