Bozar maakt overzichtstentoonstelling tijdgenoot Rubens

© Bozar
© Bozar

Naar aanleiding van de allereerste overzichtstentoonstelling ooit over de Zuid-Nederlandse barokschilder Theodoor van Loon, hebben vijf belangrijke werken van de "caravaggist" een grondige restauratiebeurt ondergaan.

Theodoor van Loon was een van de eerste schilders uit de Zuidelijke Nederlanden die zich verregaand liet beïnvloeden door de kunst van Caravaggio. Net als zijn tijdgenoot Peter Paul Rubens vond hij inspiratie bij de meesters uit Italië en ontwikkelde hij een krachtige, unieke stijl.

Van Loon was een van de belangrijkste schilders van zijn generatie, die prestigieuze opdrachten uitvoerde voor het hof van de aartshertogen Albrecht en Isabella en verschillende religieuze ordes in Brussel en omstreken.

Het oeuvre van Van Loon is hoofdzakelijk religieus van aard. Net als Rubens stelde Van Loon zijn kunst ten dienste van de contrareformatie. Hij voerde onder andere opdrachten uit voor kerken in en rond Brussel, maar ook voor de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel. Zijn oeuvre raakte echter mettertijd overschaduwd.

Vandaag is het werk van de Brusselse meester buiten kunsthistorische milieus weinig gekend bij het brede publiek. Daar moet de expo verandering in brengen.

Theodoor van Loon
© Wikimedia Commons
| De aanbidding der wijzen (in het KMSKB).

Een jaar restaureren

De restauratie van vijf werken van Van Loon werd uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK, Brussel). De schilderijen zijn topwerken van het Brusselse kunstpatrimonium: vier werken zijn afkomstig van de Sint-Jan Baptist ten Begijnhofkerk (waar een brand woedde in 2000), en één werk komt uit het Karmelietenklooster van Brussel.

Vier restaurateurs van het KIK werkten een jaar lang aan de restauratie, bijgestaan door een multidisciplinair team van fotografen, beeldvormingsspecialisten en scheikundigen.

Vijftig werken

De tentoonstelling verzamelt in totaal een vijftigtal werken waaronder representatieve schilderijen, gravures en tekeningen van Van Loon alsook een selectie van werken van schilders die hem beïnvloed hebben: Barocci, de Caracci's en verschillende caravaggisten, of kunstenaars die hij op zijn beurt heeft geïnspireerd.

De expo van werk van Van Loon in het Paleis voor Schone Kunsten loopt vanaf vandaag, en kan je bezichtigen tot 13 januari. De tentoonstelling wordt georganiseerd in coproductie met de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?