CIVA zet politiek achter 25 jaar wijkcontracten in de kijker

© Thomas De Bruyne
| Zennetuin, een project van B-architecten in het kader van het wijkcontract Werkhuizen-Mommaerts (2005-2009).

Een nieuwe tentoonstelling zet de politiek van de Brusselse wijkcontracten in de kijker. Dat politieke instrument, een typisch Brussels stedenbouwkundig mechanisme, bestaat binnenkort 25 jaar. Met de wijkcontracten wil het Gewest een nieuwe sociale en economische dynamiek in bepaalde wijken creëren.

Het aankomende verjaardagspartijtje van de wijkcontracten was een uitstekende gelegenheid om dieper in te gaan op de juridische en administratieve instrumenten en de politieke visie die vorm hebben gegeven aan de stad, bedacht het Internationaal Centrum voor de Stad, de architectuur en het Landschap (CIVA) in Elsene. De expo focust dus op de fase voor de eigenlijke stadsplanning en architectuur.

Nieuwe sociale en economische dynamieken

Niet lang na haar oprichting besloot het Brussels Gewest volop te investeren in de heropwaardering van zijn oudere wijken. De regering beoogde daarmee niet alleen fysiek herstel, maar ook een nieuwe sociale en economische dynamiek.

Een eerste tentoonstellingsruimte van de expo Operational Aesthetics focust op gerealiseerde architectuurprojecten, als tastbaar resultaat van ruim twee decennia Brusselse wijkcontracten. De bezoeker kan er grasduinen in maquettes, foto’s, en administratieve documenten, opgesteld in een klein theatertje. Ze geven een fascinerende inkijk in de ruim 550 projecten die verwezenlijkt zijn door meer dan 140 (landschaps)architectenbureaus.

MSA_CQ_Navez-Portaels_Verboeckhovenplein.png
© MSA
| Simulatiebeeld van de (intussen gerealiseerde) heraanleg van het Schaarbeekse Verboeckhovenplein. Die maakte deel uit van het wijkcontract Navez-Portaels (2009-2012).

De centrale zaal van de tentoonstelling kijkt terug op 25 jaar Brusselse stadsrenovatie. Via 14 specifieke situaties kijkt stadssocioloog Mathieu Berger naar de Brusselse wijkcontracten van bij hun ontstaan tot nu. Wat was het belang en de context van de rellen in Vorst in mei 1991 voor de ontwikkeling van deze nieuwe stadspolitiek? Wat maakte van de ‘vergeten’ Maritiemwijk begin jaren 2000 het toonvoorbeeld van een geslaagde stadsrenovatie? En wie waren de architecten van deze stadspolitiek?

Rondom de centrale tentoonstellingsruimte plaatst Operational Aesthetics het mechanisme van de wijkcontracten in een breder historisch en geografisch perspectief.

Tot slot voorziet het CIVA ook een reeks colloquia, terreinbezoeken, lezingen en nocturnes over wijkcontracten met Brusselse, Belgische en internationale actoren.

> Operational Aesthetics. 2/2 > 15/4, CIVA, Kluisstraat 55, 1050 Elsene

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?