Fin-de-Siècle Museum opent op 13 november

© KMSKB
Het Fin-de-Siècle Museum aan het Koningsplein opent op 13 november 2012. Het museum neemt de plaats in van het Museum voor Moderne Kunst, waarvan de collectie tot nader order opgeborgen blijft.

De lancering van het nieuwe museum past in de herstructurering van de Musea voor Schone Kunsten die algemeen directeur Michel Draguet doorvoert. Een eerste etappe van dat proces was de opening van het Magritte Museum. Draguet lanceert nu een nieuw thematisch museum.

De bezoeker van het Fin de siècle Museum zal volgens Draguet "een boeiend bezoek voorgeschoteld krijgen doordat het fin de siècle herleeft in zijn historisch kader: het landschap en het modernisme, De Coster en het ontstaan van een nationale literatuur, de herontdekking van de primitieven, Rops en Baudelaire, de sociale kunst, de receptie van het impressionisme, het symbolisme…"

Een voorproefje met enkele werken ziet u op de beelden in bijlage.

De keuze voor een Fin de siècle Museum betekende ook dat de collectie van het Museum voor Moderne Kunst tot nader order naar een opbergplaats is verbannen. Die keuze leidde tot heel wat protest in de Brusselse kunstmiddens.

Of en waar er een nieuw Museum voor Moderne Kunst komt blijft vooralsnog onduidelijk.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
deze maand
  • Lander Gyselinck en Zwangere Guy maken samen een plaat
  • Lukas Dhont: après Cannes, direction les Oscars
  • 35 years of Ultima Vez: at home with choreographer Wim Vandekeybus
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement