Journalist De Standaard die leven liet bij ongeval krijgt expo

© Gemeente Schaarbeek
| In haar eigen werken gebruikte Stephanie graag elementen uit de natuur, zoals de uitnodiging voor de expo toont.

Bijna een jaar nadat Stephanie Verbraekel, illustratrice bij De Standaard, overleed na een ongeval op de Haachtsesteenweg, organiseert de gemeente een expo gewijd aan haar kunstwerken in het Huis van de Vrouw in Schaarbeek.

De expo is het resultaat van een samenwerking tussen de gemeente, het collectief 1030/0 en de ouders van Stephanie. “We hebben de werken samen uitgekozen. We wilden iets organiseren omdat het belangrijk is om Stephanie niet te vergeten,” legt schepen van Gelijke Kansen Adelheid Byttebier (Groen) uit.

'Sensibiliseren'

Met de tentoonstelling wil de schepen ook de aandacht vestigen op het belang van verkeersveiligheid. “De expo is heel symbolisch in Schaarbeek. Het is een manier om opnieuw de aandacht te vestigen op het belang van verkeersveiligheid en de bewoners te sensibiliseren.”

Op de expo kan je in totaal achttien kunstwerken zien. Het gaat zowel om illustraties die Stephanie maakte voor De Standaard, maar ook eigen werk. “Er is een duidelijk verschil te zien tussen de werken die ze in opdracht maakte en haar eigen illustraties. Zo gebruikte ze voor haar eigen werken natuurelementen zoals vogelveren en bloemen. Dat hebben we ook verwerkt in de uitnodiging voor de tentoonstelling,” aldus Byttebier nog.

Herdenkingsmonument

De dood van Stephanie veroorzaakte vorig jaar heel wat commotie in Schaarbeek. De Haachtsesteenweg stond namelijk bekend om de snelheidsduivels die er vaak reden.

Niet lang daarna ontstond het burgercollectief 1030/0, dat ijvert voor meer verkeersveiligheid in de gemeente. Dat collectief is van plan een herdenkingsmonument voor de overleden jonge vrouw te plaatsen op de plek waar ze aangereden werd.

> Stephanie Verbraekel. Grafisch werk. Do 11/10 - do 8/11. Huis van de Vrouw, Schaarbeek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?