Nocturne van Brusselse Musea gaat laatste avond in: 'Topeditie'

© Anne Jouan
| De editie van 2017 kan net niet tippen aan topjaar 2013, toen de nocturne 23.500 bezoekers telde.

De Nocturne van de Brusselse Musea gaat vanavond haar laatste avond in. Volgens Pieter Vandergheynst, adjunct-directeur van de Brusselse Museumraad, zal de editie van 2017 op een kleine 23.000 bezoekers afklokken. "Het tweede beste resultaat ooit," zegt hij aan BRUZZ. Vanavond doen nog vier musea de deuren open voor de slotnocturne.

De voorbije twee jaar hield de terreurdreiging heel wat bezoekers weg van de nocturnes. "Maar nu is het herstel ingezet," zegt Vandergheynst. "Dit was een topeditie." Al kan die net niet tippen aan topjaar 2013, toen er nog 23.500 bezoekers afzakten naar de Nocturnes.

'Van 7 tot 77'

Vooral de grote, reeds gekende musea doen het goed. Zo lokte het Museum van Elsene op één avond zelfs 3.000 bezoekers. Maar volgens Vandergheynst kunnen ook kleinere musea tevreden terugblikken op de nocturnes. Hij geeft als voorbeeld het Autrique-huis in Schaarbeek, dat op één avond 300 bezoekers over de vloer kreeg. "Niet overdreven veel,” geeft hij toe. “Maar het huis zat daarmee wel vijf uur lang vol."

Volgens Vandergheynst waren de nocturnes ook dit jaar vooral populair onder Brusselaars. Ondanks het feit dat steeds meer jongeren hun weg naar musea vinden, blijft het publiek volgens hem breed: "Van 7 tot 77 jaar oud."

Gratis chocoladeproevertjes

Vanavond doen nog vier musea de deuren open. Het Muziekinstrumentenmuseum heeft nog steeds een tentoonstelling lopen in het teken van Estland, en regelde daarom wat live-muziek voor de gelegenheid. Zoetebekken kunnen ondertussen in het Belgian Chocolate Village in Koekelberg terecht voor demonstraties en proevertjes. Meer informatie is te vinden op de website van de nocturne.

Ten slotte kan Vandergheynst nog bevestigen dat er volgend jaar opnieuw een Nocturne van de Brusselse Musea komt, al is het nog even wachten op details.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook