review

De achtste dag

De achtste dag - Wouter Bos
Onze score

Eind september zal het tien jaar geleden zijn dat België en Nederland ternauwernood ontsnapten aan een financieel cataclysme.

We zullen nooit weten wat er precies zou gebeurd zijn als de Nederlandse en Belgische regering er in 2008 geen miljarden euro’s tegenaan zouden hebben gegooid om het bankroet van Fortis en het door Fortis opgeslokte ABN AMRO te voorkomen. Welke vorm neemt chaos aan als de mensen niet meer aan hun geld kunnen?

Maar die laatste week van september balanceerden de Lage Landen op de rand van de afgrond. De Nederlanders Yan Ting Yuen en Robert Kosters reconstrueren de acute crisis aan de hand van uitvoerige gesprekken met de (politieke) hoofdrolspelers: de Nederlandse minister-president Jan Peter Balkenende en minister van Financiën Wouter Bos, premier Yves Leterme en minister van Financiën Didier Reynders, de voorzitter van de Europese Centrale Bank Jean-Claude Trichet, Bank of England-toezichthouder Mervyn King en president van de Nederlandse Bank Nout Wellink. De strakke, doordachte documentaire is spannend, kraakhelder en levert je meer essentiële kennis op dan een volledige week al het nieuws volgen. Hopelijk komt er nooit een sequel, maar geruststellend is De achtste dag allerminst. Om wakker van te liggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over