| 'Blue Mountains': een satire over de bureaucratie in een uitgeverij in Tbilisi

Festival zet Zwarte Zee-filmtraditie in de kijker

SDS
© BRUZZ
04/01/2018

Van 17 tot 21 januari organiseert Bozar een festival gewijd aan films uit zes ex-Sovjetlanden aan de uiterste oostgrens van Europa: Georgië, Oekraïne, Armenië, Azerbeidzjan, Moldavië en Wit-Rusland. De fillmtraditie in die landen is in West-Europa totaal onbekend, maar lang en diepgeworteld in de Europese en Russische geschiedenis. Vooral Oekraïne en Georgië - bekend om zijn sterke culturele traditie - staan centraal.

Tijdens het Bridges, East of the West Fest krijgt het Brusselse publiek vijf dagen de kans om kennis te maken met hedendaagse films uit een aantal landen van rond de Zwarte Zee, die hier zelden of nooit de bioscoop halen.

De openingsfilm van het festival is een oudere film van legende Sergej Paradzjanov (1924-1990): The Shadows of our Forgotten Ancestors (1965). Die Armeense regisseur werd in de Georgische hoofdstad Tbilisi geboren en groeide daar ook op, maar draaide de film bij een kleine etnische groep in Oekraïne. Paradzjanov was al tijdens zijn leven een internationale beroemdheid, maar bracht desondanks in totaal bijna vijf jaar in Sovjet-werkkampen en gevangenissen door. Zijn meesterwerk The Colour of Pomegranates wordt in zowel Georgië als Armenië beschouwd als een nationaal epos.

Georgië neigt tegenwoordig naar ingetogen en sociaal geëngageerde films, met aandacht voor gezinssituaties en de prachtige landschappen. Bijzondere aandacht gaat verder uit naar vrouwelijke regisseurs die een prominente plaats innemen in de Georgische filmgeschiedenis en vaak heldinnen naar voren schuiven die het juk van de traditie willen afgooien. Bozar heeft een paar van die filmmaaksters en ook cineasten van de jongere generatie uitgenodigd.

Daarnaast staat ook Oekraïne in de schijnwerpers. Dat land kent al sinds 2010, en des te meer sinds de Oranjerevolutie in 2014 een bruisend artistiek landschap.

Een overzicht van alle films vind je hier. Een pas voor het hele festival kost 15 euro, één film - met uitzondering van de openingsfilm - kost 6 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Film, culture, Kaukasus, Georgië , Oekraïne, Azerbeidzjan, Armenië , Moldavië, Wit-Rusland, Bozar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni