Meer Brusselaars naar voedselhulp: 'Wat als sociaal vangnet wegvalt?'

TDN
© BRUZZ
03/06/2020

Sinds de uitbraak van de coronacrisis zagen voedselbedelingscentra het aantal hulpzoekenden met 100.000 stijgen. Maar de vrees bestaat dat de vraag naar voedselhulp na de pandemie nog sterk zal toenemen. "Zodra het sociale vangnet wegvalt, dreigen er nog meer hulpbehoevenden bij te komen."

Voor de coronacrisis zochten zo'n 450.000 landgenoten hulp bij voedselbanken, zegt Céline Nieuwenhuys in de krant Le Soir. Zij leidt het bicommunautaire overleg tussen maatschappelijke diensten. "Tijdens de crisis kwamen er daar zo'n 100.000 bij. Zij zochten hulp bij sociale restaurants of kruideniers, of gingen te rade bij voedselcentra."

Sociaal vangnet niet eeuwig

De weg naar voedselhulp wordt vooral in de hoofdstad sneller bewandeld, bevestigt OCMW-voorzitster Karine Lalieux (PS). Een nieuwe doelgroep, vooral studenten, klopte aan voor alimentaire ondersteuning. "Tijdens de crisis hebben wij de drempel verlaagd. We vragen geen attesten meer aan de personen die voedselhulp zoeken."

Brussel-Stad sloot met de vroegmarkt een akkoord om onverkochte goederen aan de voedselvoorraden toe te voegen. Dagelijks kan het OCMW daardoor rekenen op vier ton extra. "Maar alleen al de druk op de hoeveelheid verse groenten en fruit bewijst de omvang van deze crisis. Wat als straks het sociale vangnet wegvalt?"

Extra voedselaankopen

De OCMW-voorzitster vreest dat we nog maar het topje van de ijsberg zien. "De sociale maatregelen die de verschillende overheden hebben afgekondigd om ons door de crisis te loodsen, zijn niet eeuwig. Het aantal hulpbehoevenden zal binnenkort snel toenemen", zegt Lalieux, die ook de overkoepelende federatie van Brusselse OCMW's voorzit.

Ook het Rode Kruis levert voedselpakketten. In Brussel werden er tussen maart en mei 2.328 verdeeld over 7.000 hulpbehoevenden. Elke week kreeg de hulporganisatie een honderdtal extra aanvragen, zegt woordvoerster Nancy Ferroni. "Daardoor moesten we elke maand meer dan 100.000 euro opleggen voor voedselaankopen."

In de file voor voedsel

Het Brussels Gewest telt 57 voedselbedelingcentra, vijftien kruidenierszaken en een veertigtal sociale restaurants. Die zijn over de jaren heen allemaal uitgegroeid tot geoliede machines. Maar als er niet voldoende voedsel in voorraad is, dreigen kwetsbare Brusselaars verweesd achter te blijven.

De lange wachtrijen in Schaarbeek bij de Sint-Vincentiusvereniging spraken boekdelen. Maar ook bij het Centre d'entraide in Jette bijvoorbeeld, komen meer mensen over de vloer. "We breken alle records. Wekelijks helpen we 30 gezinnen meer", zegt directeur Thierry Dernelle. "We verwachten meer mensen in financiële moeilijkheden, dus bereiden ons voor op een toename de komende weken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Read more about: Brussel , Samenleving , voedselhulp , Karine Lalieux , voedselbanken , Céline Nieuwenhuys

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni