| De lange wachtrij in de Albert Giraudlaan in Schaarbeek.

In de file voor voedsel: 'Er komen vier keer meer Brusselaars langs'

TDN
© BRUZZ
16/04/2020

Door de coronacrisis kloppen heel wat nieuwe Brusselaars aan bij caritatieve organisaties of het OCMW om maaltijden of voedselpakketten op te halen. Het zijn vooral technisch werklozen en studenten die voedselhulp zoeken. "Er is gelukkig zoveel solidariteit dat de voedselvolumes volstaan."

Een opvallend beeld donderdagmiddag in de Albert Giraudlaan in Schaarbeek. Over een afstand van zo'n 200 meter vormden minderbedeelde Brusselaars een enorme file die twee straten verder uitmondde in de Sleeckxlaan. Zij schoven netjes aan om een voedselpakket in ontvangst te nemen van de Sint-Vincentiusvereniging, een van de 88 organisaties die voedselhulp aanbieden in het Gewest. "Sinds de beperkende maatregelen hebben we vier keer meer hulpbehoevenden. Wekelijks komen er nu zo'n 400 Brusselaars bij onze verdeelpunten", zegt Olivier Lendo, voorzitter van de Brusselse Sint-Vincentiusafdeling.

Het zijn vooral de armsten die de crisis voelen. Daarom moeten we de maatschappij aansporen tot solidariteit.

Olivier Lendo van de Sint-Vincentiusvereniging

Even was er twijfel of de caritatieve instelling voedsel kon blijven verdelen. "Maar onze vrijwilligers wilden per se doordoen en dus hebben we ons gereorganiseerd. We namen voorzorgsmaatregelen, deelden mondmaskers uit en centraliseerden de verdeelpunten op drie plekken. Vandaar ook de langere file in Schaarbeek, want daar komen ook Brusselaars uit andere gemeenten op af", legt Lendo uit. "Daarnaast hebben we in samenwerking met de OCMW's en wijkcomités ook koeriers ingezet die met hun eigen wagen ouderen, zieken en Brusselaars met een fysieke beperking voorzien van basisbenodigdheden."

Lendo was de voorbije weken getuige van een enorme solidariteit. "Dankzij de vele giften aan de voedselbanken, die ons ondersteunen, en de wilskracht van de vele vrijwilligers kunnen we de nieuwe aanvragers probleemloos helpen. We hebben ons goed aangepast aan deze uitzonderlijke omstandigheden", aldus de Brusselse voorzitter van Sint-Vincentius. "Deze crisis haalt het beste in de Brusselaar naar boven. Gelukkig maar, want de koopkracht van heel wat mensen neemt ook af. Deze gezondheidscrisis treft vooral de armsten en dus moeten we de maatschappij aansporen tot solidariteit."

Lees verder onder de foto

Voedselbank in Neder-Over-Heembeek

| De Voedselbank in Neder-Over-Heembeek is een distributiecentrum waar 88 Brusselse verenigingen voedsel komen halen om pakketten of maaltijden van te maken.

Dat de Brusselse OCMW's meer aanvragen voor voedselhulp krijgen, bevestigt Michel Denys. Hij is coördinator van sociale bijstand en OCMW's bij Brulocalis, de overkoepelende verenging van de 19 gemeenten in het Gewest. "We hebben nog geen precieze cijfers, maar het valt inderdaad op dat er veel nieuwe Brusselaars aankloppen voor hulp. Het zijn mensen die voordien zelfstandig de eindjes aan elkaar konden knopen, maar dat nu niet meer kunnen. Denk aan technisch werklozen, mensen die hun job verloren of studenten die niet meer in de horeca kunnen bijverdienen", zegt Denys aan BRUZZ.

Voldoende voedselvoorraden

Het Brusselse netwerk van de federatie van Voedselbanken voorziet 88 caritatieve instellingen van maaltijden, vrijwilligers en logistieke of juridische ondersteuning. De voedselbanken verdelen de pakketten niet zelf onder de Brusselaars, maar zijn wel de voornaamste leverancier. Hoewel er opvallend meer vraag is naar voedsel, vooral vanuit de OCMW's, is er nog voldoende volume. "We kunnen de extra vraag goed opvangen", bevestigt Luc Rogge, voorzitter van het netwerk Brabant-Brussel.

Zowat de helft van de voedselvoorraad komt van Europese fondsen. "Daaruit puren we vooral producten die op langere termijn houdbaar zijn, zoals conserven. De andere helft komt van schenkingen van retailers als Colruyt en Delhaize, maar ook van giften. Dat zijn veelal verse producten: groenten, fruit en brood bijvoorbeeld", aldus Rogge. "We zien dat er meer vraag is naar voedsel in coronatijden, maar ook de solidariteit neemt toe. Dat is hartverwarmend en het zorgt ervoor dat we tot vandaag iedereen van eten kunnen voorzien."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Schaarbeek, Samenleving, Sint-Vincentiusvereniging, Michel Denys, Luc Rogge, voedselbedeling, voedselhulp, Olivier Lendo, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni