Mensen staan in de rij voor de voedselbedeling van Opération Thermos (archiefbeeld).

Opération Thermos start opnieuw met warme maaltijden in metro

© Belga
31/10/2023

De Brusselse liefdadigheidsinstelling Opération Thermos zal van woensdag 1 november tot en met 30 april opnieuw van start gaan met het uitdelen van warme maaltijden in de Brusselse metro. Dat zal gebeuren aan metrohalte Kruidtuin, zo schrijft de organisatie dinsdag in een mededeling.

Een volwaardige warme maaltijd, bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht, koffie of warme chocolademelk en dessert, zal gedurende de hele winter elke avond opnieuw door Opération Thermos uitgedeeld worden aan Brusselaars in nood. "Meer dan 45 teams zullen elke avond om beurten zorgen voor dagelijkse aanwezigheid in metrostation Kruidtuin," aldus de vereniging.

Voorzitster van de vzw Céline Vivier verwacht een "drastische" toename van de vraag naar maaltijden en roept ook de overheid op om stappen te ondernemen.

'Meer dan ooit hulp nodig'

Vorig jaar werd de organisatie met dubbele moeilijkheden geconfronteerd. Aan de ene kant steeg het aantal begunstigden van een maaltijd gestaag, tot wel tweehonderd maaltijden per avond gedurende het grootste deel van het winterseizoen. Anderzijds kreeg de organisatie te maken met verhoogde kosten als gevolg van de inflatie, waardoor de kost van de productie van de maaltijden en de overige uitgaven stegen.

De vzw vreest voor een herhaling van dat scenario. "We verwachten dat het aantal maaltijden dat per avond wordt uitgedeeld drastisch zal moeten verhogen, terwijl we niet verder kunnen gaan dan tweehonderd maaltijden zonder dat de kosten van het personeel te hoog worden," aldus Vivier. "We trekken aan de alarmbel: we hebben nu meer dan ooit hulp nodig van de overheid," benadrukt de voorzitter van Opération Thermos.

Er wordt ook een solidaire koelkast door de vereniging voorzien. Die zal zijn plek hebben in het Hospice Pacheco, in de Vaartstraat in Brussel. De koelkast zal dagelijks toegankelijk zijn tussen 10 uur 's ochtends en 19 uur 's avonds.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni