| De Voedselbank in Neder-Over-Heembeek is een distributiecentrum waar ruim honderd verenigingen voedsel komen halen om voedelpakketten van te maken.

Brussel krijgt, samen met Antwerpen, grootste voedselbank van het land

JP
© BRUZZ
11/02/2020

De Voedselbank Brussel-Brabant is verhuisd naar Neder-Over-Heembeek. Daar betrekt het disctributiecentrum een drie keer zo grote ruimte. Op die manier wil het in de groeiende vraag voorzien.

Een recordaantal mensen heeft vorig jaar een beroep gedaan op de Belgische Voedselbanken. Al bleef het aantal in Brussel min of meer stabiel. In 2019 maakten maandelijks 25.986 mensen gebruik van de voedselbank, een jaar daarvoor ging het om maandelijks 25.581 mensen. Op nationaal niveau is er in de overgang van 2018 naar 2019 een stijging van 6 procent. Ook de afgelopen tien jaar maakten nooit meer mensen gebruik van voedselpakketten dan nu.

Volgens voorzitter van de Belgische Federatie van Voedselbanken Piet Vanthemsche heeft de stijging van de vraag naar voedselpakketten in de eerste plaats te maken met de stijging van de armoede. Ongeveer een derde van de Brusselaars moet immers zien rond te komen met een inkomen onder de armoederisicogrens. Ook zou het kunnen dat steeds meer verenigingen de weg vinden naar de Voedelbank.

Distributiecentrum

Er werd in totaal in België vorig jaar 17.936 ton voedsel verdeeld. Daarvan ging 3.961 ton naar de Voedselbank Brussel-Brabant, die het verder verdeelt. De Voedselbank Brussel-Brabant werkt met voornamelijk vrijwilligers, maar ook een tiental sociale contracten en enkele tewerkstellingscontracten. Er zijn ruim honderd verenigingen aangesloten die het voedsel verder verdelen. Tabita vzw is zo'n vereniging. Ook de sociale dienst Snijboontje deelt voedselpakketten uit aan enkele honderden Brusselaars.

De Voedselbank Brussel-Brabant opereert sinds haar ontstaan in 1986 vanuit Anderlecht, maar is recent verhuisd omdat het oude gebouw niet langer aan de noden voldeed. Het huidige gebouw is, met 2.200 vierkante meter opslagruimte en een diepvriescapaciteit van 90 vierkante meter, drie keer zo groot. Er is 600.000 euro geïnvesteerd in het gebouw.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Neder-Over-Heembeek , Samenleving , voedselbank , Belgische Federatie van Voedselbanken , armoedebestrijding

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni