Lege brooddozen in het lager onderwijs in Brussel zijn een indicator van achterliggende armoede in het gezin.

| Lege brooddozen in het lager onderwijs in Brussel zijn een indicator van achterliggende armoede in het gezin.

Een miljoen euro voor zes Brusselse projecten die krachten bundelen tegen kinderarmoede

© Belga - BRUZZ
07/12/2023

Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V) maakt de komende maanden geld vrij voor de bestrijding van kinderarmoede via 45 projecten, waaronder 6 in Brussel. Het gaat om zogenaamde lokale bondgenotennetwerken waarin verschillende spelers samenwerken in de strijd tegen kinderarmoede.

Dalle wil die kinderarmoede graag terugdringen. De CD&V-minister verwijst naar de extra middelen die bij de begrotingsbesprekingen van vorig jaar zijn vrijgemaakt. De focus lag daarbij op het lokale niveau. Op dat niveau zijn vaak verschillende organisaties actief en lopen er verschillende initiatieven, maar soms loopt het nog spaak bij de samenwerking.

Dalle schreef daarom een projectoproep uit voor het opzetten van lokale bondgenotennetwerken. Die netwerken moeten dan de krachten van de verschillende actoren op het terrein bundelen. In totaal hebben 151 organisaties een project ingediend. Daaruit zijn nu 45 projecten, waaronder 6 in Brussel, gekozen die van start kunnen gaan.

De projecten hebben een werkingsperiode van 2 tot 3 jaar.

Kansarme gezinnen met jonge kinderen

De 6 projecten in Brussel krijgen in totaal 945.935 euro.

Het gaat om KUREGEM VERBINDT onder leiding van Cultureghem vzw, een project dat vertrekt vanuit de structurele kansarmoedeproblematiek bij vele gezinnen in de wijk Kuregem, een project in Sint-Gillis dat de leer- en levenskansen van kinderen in basisschool Balder wil maximaliseren en een project in Laken en Jette dat streeft naar structurele ondersteuning en verbetering van kinderen tussen 6 en 12 jaar in een kwetsbare situatie in het Nederlandstalig onderwijs.

Verder zijn er initiatieven in Etterbeek en Schaarbeek (waar de focus ligt op het welzijn van kansarme gezinnen met jonge kinderen in Noord-Oost Brussel) en Evere (waar de nadruk ligt op een vroegtijdige integrale aanpak van kansarmoede).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , armoedebestrijding , Benjamin Dalle , projecten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni