Sint-Joost verdeelt noodvoedselpakketten en laptops

TDN
© BRUZZ
30/04/2020

Wekelijks doen meer dan 500 inwoners een beroep op de noodvoedselhulp van Sint-Joost-ten-Node. Daarnaast stelt de gemeente ook 500 laptops ter beschikking van kwetsbare gezinnen, studenten en verenigingen. "We mogen de digitale kloof niet groter laten worden."

Burgemeester Emir Kir rolde een sociaal noodplan uit om zijn inwoners door de coronacrisis te loodsen. Een van de belangrijkste ondersteunende maatregelen was de lancering van de noodvoedselhulp in de dichtbevolkte gemeente. De eerste week ontvingen 200 kwetsbare mensen een pakket en hun aantal is sindsdien meer dan verdubbeld.

Grote solidariteit

Elke dinsdagnamiddag komen ruim 500 Tennodenaren op afspraak een voedselpakket ophalen. Intussen worden ook pakketten aan huis verdeeld aan ouderen en minder mobiele inwoners. Een noodpakket zou voorzien in de voedselbehoeftes voor een tiental dagen. Een derde van de noodhulp gaat rechtstreeks naar kinderen.

"De moeilijkheden die kwetsbare groepen ervaren zijn geëxplodeerd sinds het begin van de crisis", zegt burgemeester Emir Kir. "Heel veel inwoners bevinden zich plots in een kwetsbare situatie. Maar gelukkig mobiliseren veel mensen zich ook. Er is een enorme solidariteit. En in de Ramadan kunnen we rekenen op een grote instroom van lang houdbaar voedsel."

Digitale kloof

Intussen bekommerde het schepencollege zich ook om de digitale kloof tijdens de quarantaine. Om die niet groter te worden, kunnen inwoners een laptop lenen van de gemeente. Sint-Joost stelt er 500 ter beschikking van studenten, leerlingen en verenigingen. Een inschakelingsbedrijf dat informaticamateriaal een tweede leven geeft, staat in voor de levering.

"De sociale en economische gevolgen verliezen we ook niet uit het oog", aldus Kir. "Geen toegang tot een computer, betekent geen toegang tot werk, informatie, onderwijs en ontspanning. Plaatsen die vroeger deze toegang boden, zoals bibliotheken en scholen blijven gesloten. Daarom maken we de toegang tot digitale technologie zelf mogelijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , voedselhulp Sint-Joost , Emir Kir , digitale kloof coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni