Na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen op vertoon van Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart
© Belgaimage | Controle van een CST

177.000 Brusselaars dreigen CST op 1 maart te verliezen

BVR
© BRUZZ
08/02/2022

"Een boosterprik is nuttig, zowel vanuit gezondheidsperspectief als om het Covid Safe Ticket (CST) te behouden." Dat zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie. 177.000 Brusselaars dreigen dat CST op 1 maart te verliezen als ze geen oppepprik gaan halen.

Vanaf 1 maart mag je in België maximaal vijf maanden geleden gevaccineerd zijn met een enige of tweede vaccindosis. Als dat niet het geval is, dan geeft die vaccinatie geen recht meer op een geldig CST. Een boosterprik houdt het CST geldig.

Intussen is 55 procent van de meerderjarige en gevaccineerde Brusselaars ook geboost, maar tegen 1 maart dreigen wel nog 177.000 mensen zonder CST te vallen, als zij zich in de komende anderhalve maand niet laten prikken.

Wachten op advies

"Een boostervaccin is nodig voor het CST, maar ook vanuit gezondheidsoogpunt," beklemtoont Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. "Zelfs al heb je recent nog een besmetting met de omikron-variant doorgemaakt, dan nog verhoogt een boosterprik de immuniteit. Voor 65-plussers beschermt die prik tot 90 procent tegen hospitalisaties. Die prik kan je met of zonder afspraak halen in onze vaccinatiepunten, die allemaal open blijven."

12 tot 17-jarigen kunnen in Brussel nog geen boosterprik laten zetten. "Daarvoor wachten we op het advies van de Hoge Gezondheidsraad en het Europees Geneesmiddelenbureau," zegt Inge Neven. In Vlaanderen is niet gewacht op dat advies, en worden vanaf woensdag ook bij minderjarigen boosterprikken gezet.

Campagne

Om mensen daar extra toe aan te moedigen, heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in Brussel een brede campagne uitgerold met als slogan 'Geen 2 zonder 3'. De campagne wordt gevoerd via affiches op trams en bussen, in sportclubs, scholen en op de grote schermen in de metrostations, het Muntcentrum en aan het De Brouckèreplein. De campagne loopt ook in verschillende media.

Na de derde komt voor de meest kwetsbaren ook een vierde prik. Voor hen worden de eerste drie prikken beschouwd als basisvaccinatie en is de vierde prik de booster. In Brussel zijn daarvoor al uitnodigingen verstuurd. "Daarnaast worden mensen uit die doelgroep sinds vorige week al toegelaten in de vaccinatiepunten," zegt Inge Neven.

Piek voorbij

Intussen gaan de coronacijfers de goede kant op, en lijkt in Brussel de omikron-piek achter de rug. Met een incidentie van 4.168 bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners op twee weken tijd zit Brussel onder het landelijke gemiddelde. Ook de positiviteitsratio is lager dan elders. Wel is er nog een kleine stijging van 2 procent voor wat betreft de hospitalisaties. Het aantal bezette bedden op intensieve zorg is met 31 procent vrij hoog maar stabiel. "We hebben de situatie redelijk onder controle," aldus Inge Neven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni