Slechts helft van gevaccineerde Brusselaars kreeg boosterprik

Arthur Bagage, Bram Van Renterghem
© BRUZZ
18/01/2022

De helft van de gevaccineerde volwassen Brusselaars heeft nu ook zijn boosterprik gehad. Op de volledige bevolking gaat het om ongeveer 30 procent. Beide percentages liggen lager dan in de andere landsdelen. "De campagne loopt altijd trager in Brussel, dus ook die voor de booster," zegt Inge Neven van de Gezondheidsinspectie daarover. "Al vragen mensen zich in Brussel ook vaker af of het niet beter is om te wachten op een aangepast vaccin."

In Brussel hebben intussen 343.000 volwassenen een boosterprik gehad, dat is 50 procent van de volwassen Brusselaars die dubbel gevaccineerd zijn. In België is dat 72 procent en in Vlaanderen zelfs 78 procent – daar hebben nu al 3,9 miljoen Vlamingen een boosterprik gekregen. Net als bij de basisvaccinatiecampagne loopt Brussel dus achterop wat de boostercampagne betreft.

"Er is in Brussel een grotere terughoudendheid, rond de vraag of het niet beter is om op een nieuw vaccin te wachten en of vaccinatie wel helpt"

Inge Neven, hoofd Brusselse gezondheidsinspectie

Coronacrisimanager Inge Neven

Volgens Inge Neven, hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie, zijn daar drie redenen voor. "Brusselaars zijn wat later gevaccineerd en dus ook later aan de beurt na de wachttijd van 4 maanden (na de tweede dosis, red.). Ook loopt de campagne altijd trager in Brussel, dus ook voor de boosterprik. En er is ten slotte in Brussel toch wel een grotere terughoudendheid dan in Vlaanderen - rond de vraag of het niet beter is om op een nieuw vaccin te wachten, en of de vaccinatie nu echt wel helpt."

Kindervaccinatie

De vaccinatie van kinderen tussen de 5 en 11 kent ook een aarzelende start, "maar dat hadden we ook verwacht", stelt Neven. Er zijn vorige week 1.281 kindervaccins toegediend.

Zo'n 2 procent van de Brusselse 0 tot 11-jarigen is nu één keer gevaccineerd. Tel je daar de 11-jarigen bij die intussen 12 geworden zijn en een gewoon vaccin kregen, dan kom je op 4 procent. "En dat is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde van 5 procent", zegt Neven, die hoopt dat die campagne goed van start kan gaan nu naast Pacheco sinds vorige week ook de andere vaccinatiecentra dit kindervaccin aanbieden.

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis tot slot, blijkt nog mee te vallen: daar is een lichte stijging van 5 procent in vergelijking met vorige week. Dit in tegenstelling tot het aantal besmettingen, dat nog altijd fors toeneemt en zelfs een onderschatting is, gezien hoogrisicocontacten niet eens meer getest worden. Bij de wél geteste Brusselaars heeft maar liefst 36 procent effectief corona, een forse stijging en iets hoger dan de landelijke positiviteitsratio van 33 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, coronavirus, GGC, vaccinatie coronavirus, boosterprik, coronacrisis, Inge Neven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni