Aanpassing test- en vaccinatiecapaciteit na verbeterde coronacijfers

MW
© BRUZZ
20/02/2022

De epidemiologische situatie verbetert in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Dat meldt Anna Mellone van de GGC. De coronacijfers gaan er de goede richting uit en de GGC past daarom zijn test- en vaccinatiecapaciteit aan.

Zo daalt het aantal afgenomen tests tot bijna 6.000 per dag en zakt de positiviteitsratio van 33 procent vorige week naar 22 procent deze week. Dat is het laagste cijfer in ons land. Ook het reproductiegetal daalt opnieuw, tot 0,63, wat erop wijst dat het virus minder circuleert onder de bevolking.

Het aantal hospitalisaties in Brussel neemt af: op 17 februari waren er 467 hospitalisaties. Het aantal patiënten op intensieve zorgen daalt lichtjes, hoewel 25 procent van de bedden momenteel bezet zijn.

Er valt echter wel een stijging van het aantal sterfgevallen te betreuren. De teller staat deze week op 42 overlijdens.

Aanpassing test- en vaccinatiecapaciteit

“Dankzij deze verbetering van de cijfers en de duidelijke vermindering van de drukte in de vaccinatiecentra, kunnen we het test- en vaccinatie-aanbod aanpassen,” laat Mellone weten. "Een aanpassing van de openingsuren en het aantal lijnen van enkele test- en vaccinatiecentra werd reeds doorgevoerd."

Concreet zal het testcentrum Bracops in Anderlecht van maandag tot vrijdag open zijn van 8u tot 18u en op zondag van 8u tot 16u. Het testcentrum in Molenbeek zal vanaf 26 februari 2022 enkel nog open zijn op zaterdag en het centrum in Sint-Joost zal volledig sluiten vanaf 14 maart 2022. Vanaf volgende week zal het vaccinatiecentrum van Sint-Joost enkel nog open zijn op maandag en donderdag.

Geen testen of quarantaine meer voor reizigers met covidcertificaat

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid besliste op 16 februari ook de testregels voor reizen aan te passen. Sinds 18 februari moet wie in België aankomt, er langer dan 48 uur zal verblijven en in het bezit is van een digitaal covidcertificaat zich niet meer laten testen op dag 1 en dag 7. Ook de quarantaineverplichting valt weg.

Een covidcertificaat kan ter herinnering bestaan uit een geldig vaccinatiecertificaat of een recent test- of herstelcertificaat.

Inwoners die geen geldig covidcertificaat kunnen voorleggen, zullen nog steeds een PCR-test of antigeentest moeten laten afnemen op dag 1 van hun aankomst. De strenge test- en quarantaineregels blijven ook onveranderd voor wie uit een land of regio komt waar er een zorgwekkende nieuwe variant circuleert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni