Aantal besmettingen en positieve tests bijna verdubbeld in Brussel

© Belga
17/07/2021

Het coronavirus blijft aan kracht winnen in de hoofdstad. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie zag zowel het aantal besmettingen als het aantal positieve tests in de afgelopen week bijna verdubbelen. Net zoals in de rest van het land is de deltavariant de dominante variant geworden.

De incidentiegraad, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners, steeg in de afgelopen week van 99 gevallen op 9 juli naar 169 op 16 juli. Een bijna-verdubbeling die ook terug te zien is in de positiviteitsratio van het aantal uitgevoerde coronatests. Dat percentage ging van 1,2 procent op 9 juli naar 2,2 op 16 juli. De r-waarde ligt vandaag in het Brussels Gewest op 1,39, wat betekent dat de epidemie uitbreidt.

Door de stijging van het aantal besmettingen moet het aantal nieuwe ziekenhuisopnames in de gaten worden gehouden, stelt de GGC. Het aantal ziekenhuisopnames ging in de afgelopen week licht omhoog van 63 op 9 juli naar 79 op 15 juli. "Het gaat telkens om mensen die niet gevaccineerd zijn, van alle leeftijden", stelt de GGC. Het aantal patiënten op intensieve zorgen in de Brusselse ziekenhuizen blijft stabiel.

Tussen 21 juni en 11 juli blijft de deltavariant op de eerste plaats in het klassement van de meest verspreide varianten in België, terwijl het aandeel van de alfa-, beta- en gammavarianten lichtjes schommelt. De contactopsporingsteams in het Brussels Gewest houden deze situatie nauwlettend in de gaten.

1,1 miljoen besmettingen

Ook in de rest van het land stijgen de coronacijfers. Tussen 7 en 13 juli zijn er gemiddeld 1.231 nieuwe besmettingen per dag met het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een stijging met 76 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen, zo blijkt zaterdag uit de cijfers van het dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Daarbij is er sprake van een positiviteitsratio van 2,1 procent. Iets meer dan twee op de honderd testen draaien dus positief uit. Het reproductiecijfer komt uit op 1,22. Het getal is groter dan 1, wat betekent dat de epidemie aan kracht wint. Anders gesteld, een besmette persoon besmet gemiddeld 1,22 andere. Er is sinds de start van de pandemie al sprake van 1,1 miljoen besmettingen in België.

Ook de ziekenhuisopnames bevestigen de opwaartse trend. In de week tot en met vrijdag 16 juli is er sprake van gemiddeld 21,3 nieuwe ziekenhuisopnames per dag. Het gaat om een stijging met 21 procent tegenover de week ervoor. In totaal zijn nu al zowat 75.700 mensen opgenomen. Momenteel liggen 239 coronapatienten in het ziekenhuis, onder wie 81 op intensieve zorg.

In de periode van 7 tot 13 juli was er voorts gemiddeld 1,6 overlijden per dag. Dat is 42 procent minder dan in de week ervoor. Hier is er nu sprake van 25.200 overlijdens in totaal sinds de pandemie uitbrak.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni