Apotheek  pano

| Binnenkort mogen ook apothekers, na een opleiding, coronavaccins toedienen

Akkoord binnen ministerraad over apothekers die coronavaccins mogen toedienen

© Belga
12/12/2021

De federale ministerraad heeft zich vrijdag achter een wetsontwerp geschaard dat ook apothekers toestaat om het coronavaccin toe te dienen. Dat blijkt zaterdag uit de communicatie over de beslissingen van de ministerraad. De artsenverenigingen hadden hierop al meermaals kritiek, nadat bevoegd minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) eind oktober aankondigde dat hij hiervan werk zou maken.

Het wetsontwerp van Vandenbroucke moet de apothekers "nauwer betrekken bij de strijd tegen het coronavirus". De Taskforce Vaccinatie had aanbevolen om hen te betrekken bij het vaccinatieproces. "Dit ontwerp beoogt zo officina-apothekers toe te laten om het vaccin tegen het coronavirus voor te schrijven, maar ook, na een specifieke opleiding, toe te dienen", klinkt het. De maatregel moet huisartsen toelaten om zich meer op hun kernopdrachten te focussen, redeneert men.

Vaccinatie en antigeentesten

"Het vaccin kan enkel worden voorgeschreven op voorwaarde dat het onmiddellijk in de apotheek zelf wordt toegediend." De apothekers zullen niet enkel gewoon vaccins kunnen toedienen, maar ze krijgen ook de toelating om over te gaan tot "medicatievoorbereiding", en dus om individuele injecties uit multidosisflacons op te trekken. Verder maakt het wetsontwerp het ook mogelijk dat apothekers snelle antigeentesten kunnen afnemen, uitvoeren en interpreteren.

Kritiek van artsen

Vorige week nog liet de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) weten dat het zich kantte tegen het voorontwerp dat toen al circuleerde. Het liet toen weten dat het "alle middelen" zal inzetten om deze wet aan te vechten. Vaccineren is een medische handeling die alleen door artsen of door verpleegkundigen onder het toezicht van artsen uitgevoerd kan worden, hekelde BVAS.

Het ontwerp dat de ministerraad vrijdag goedkeurde, gaat nu ter advies naar de Raad van State.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni