Alain Maron belooft privacyproof Bruvax

© Archief
| Digitale vergadering van de Commissie Gezondheid in het Brussels Parlement

Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) wil dat Bruvax, het platform om in te schrijven voor de vaccinaties, volledig in regel is met de GDPR-regels. Dat heeft hij gezegd in de commissie Gezondheid van het Brussels parlement. De aanpassing zou volgende week al moeten gebeuren.

De privacyproblemen met Bruvax dateren van na 15 september. Toen zijn aan het Brussels vaccinatieplatform aanpassingen gedaan om Brusselaars te kunnen laten inschrijven voor het derde vaccin. De privacyvereniging Charta21 ontdekte dat het sindsdien mogelijk is om de vaccinatiestatuut te weten te komen van alle Brusselaars, eenvoudigweg door het nationaal nummer in te tikken. Wie uitgenodigd werd, was (wellicht) niet gevaccineerd. Wie geweigerd werd, was dat waarschijnlijk wel.

De GGC heeft sindsdien nog aanpassingen gedaan om eventuele malafide pogingen om de vaccinatiestatus van derden te weten te komen, te bemoeilijken.

'Afweging tussen privacy en toegankelijkheid'

Volgens minister Maron, die hierover ondervraagd is in de commissie Gezondheid van het Brussels parlement, was de GGC wel degelijk op de hoogte van het risico op een privacylek. Maron: “Maar we hebben een eenvoudig en toegankelijk platform willen maken, en moesten de afweging maken tussen strikte privacy en toegankelijkheid. Bovendien is het een afsprakentool, en worden er geen medische gegevens vrij gegeven.” De juridische dienst van de GGC gaf ook groen licht.

Maron wijst erop dat malafide personen via de Vlaamse en Waalse callcentra ook de vaccinatiestatus van een derde persoon te weten kunnen komen. Ze hoeven maar te bellen met de vraag om een inschrijvingscode.

Een nieuwe externe juridische studie wijst er intussen op dat er wel degelijk een probleem is met de privacy van Bruvax. Zo moest er een impactstudie worden uitgevoerd over de privacy. Die is nooit gebeurd. Bovendien heeft de Gegevensbeschermingsautoriteit officieel om uitleg gevraagd, na klacht van Charta21. Maron heeft nu beslist om Bruvax volledig privacy-proof te maken. “We zullen begin volgende week aanpassingen doen aan Bruvax die het vaccinatieplatform nog beter zullen beveiligen.”

Bruvax niet offline

Zowel MR als PTB vroegen vanuit de oppositie om Bruvax tijdelijk offline te halen tot het platform helemaal juridisch waterdicht is. Maar daar wil Maron niet op ingaan. “Dat lijkt me niet redelijk. We hebben via Bruvax tussen de 20 à 30.000 inschrijvingen per week voor de vaccinaties, en we hebben nog geen enkele klacht ontvangen van gevaccineerde of ongevaccineerde Brusselaars die zeggen dat hun privacy is geschonden.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?