Boostercampagne wordt versneld: interval verkort tot vier maanden

© PhotoNews
Updated: 15-12-2021 - 21:00

Het tijdsinterval tussen de tweede en derde prik wordt teruggebracht tot 4 maanden voor mensen die met Pfizer of Moderna gevaccineerd zijn. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist na een advies van de taskforce Vaccinatie. De beslissing is genomen door de verwachte omikrongolf. 200.000 extra Brusselaars komen nu in aanmerking.

Het nieuws over het verkorte interval werd woensdagavond door Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) gedeeld op Twitter.

De taskforce Vaccinatie adviseerde eerder op woensdag om de uitnodigingen voor vaccinatie te sturen vier maanden na volledige basisvaccinatie met Pfizer of Moderna (mRNA-vaccins). De deadlines van twee maanden voor Johnson & Johnson en vier maanden na het vaccin van AstraZeneca blijven ongewijzigd. Tot nu toe was het interval voor de mRNA-vaccins zes maanden.

200.000 extra Brusselaars

Het verkorte interval maakt het mogelijk om meer mensen een boosterdosis toe te dienen. De extra dosis zorgt voor een betere bescherming nu een omikrongolf met grote aantallen besmettingen waarschijnlijk is. Volgens berekeningen van de krant De Morgen komen in een klap 3,25 miljoen extra Belgen in aanmerking voor de booster.

Voor Brussel zou de versnelde boosterprik betekenen dat heel wat jongere Brusselaars, die in juni of juli hun tweede dosis van Pfizer of Moderna kregen, nu al aan de beurt zouden zijn voor een derde prik. Door het kortere interval komen meteen ruim 200.000 extra Brusselaars in aanmerking voor de prik. Ongeveer 590.000 Brusselaars mogen nu een booster gaan halen (voor vandaag waren dat er 380.000).

180.000 mensen kregen al een herhalingsvaccin in Brussel, goed voor 15 procent van de bevolking en 24 procent van de gevaccineerden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?