| De gecontesteerde campagne van Net Brussel over lachgasflessen.

'Breng uw lachgasflessen naar recyclagepark': campagne Net Brussel onder vuur

Renée Vervaet
© BRUZZ
14/06/2023

'Laat uw lege lachgasflessen niet achter op straat of in de vuilnisbak, maar breng ze naar het recyclagepark', prijkt er op de nieuwe affichecampagne van Net Brussel. Daar komt nu felle kritiek op omdat de campagne geen aandacht schenkt aan de gezondheidsrisico’s van het gebruik van lachgas. Bevoegd minister van Leefmileu Alain Maron (Ecolo) noemt het problematisch. “We hebben gevraagd om de campagne, die niet is goedgekeurd door mijn kabinet, tijdelijk op te schorten en er een boodschap over gezondheidspreventie aan toe te voegen.”

Lachgas wordt de laatste jaren in toenemende mate gebruikt als drug. Daar zijn ernstige gezondheidsrisico’s aan verbonden. Bij chronisch gebruik riskeert de gebruiker neurologische uitvallen, zoals verlammingsverschijnselen.

Maar de flessen zetten ook de veiligheid van afvalverwerking op het spel. De grote lachgascilinders veroorzaken steeds vaker explosies in de verbrandingsovens van de afvalverwerkingsmaatschappij. Dat verklaart de boodschap van de campagne.

Maar dat die het gebruik ervan, met de gekende gevaren voor de gezondheid, niet afraadt, lokt felle kritiek uit. Verrassend genoeg van minister Maron zelf, die bevoegd is voor zowel Leefmilieu, Afvalverwerking als Gezondheid.

Parlementslid Aurélie Czekalski (MR) reageert scherp: “Netheid of gezondheid: moeten we kiezen tussen de twee?” Ze stelt zich de vraag of er misschien communicatieproblemen zijn op zijn kabinet.

De woordvoerder van Maron laat weten dat Net Brussel in de praktijk 'een operationele autonomie heeft op het vlak van communicatie, maar dat het gebruikelijk is dat het kabinet belangrijke communicatie valideert'. "Dat is in dit geval niet gebeurd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Milieu , lachgasfles , campagne Net Brussel , net brussels , alain maron , minister van leefmilieu , gezondheidsrisico's , ontploffingen lachgas , afvalverwerking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni