Brussel kleurt donkerrood, rioolwater toont versnelling vierde golf

© PhotoNews
| 16 augustus 2021: een vacci-bus op het de Brouckèreplein

Vlaanderen blijft oranje kleuren op de Europese coronakaart, Brussel kleurt inmiddels dieprood. Dat blijkt uit een nieuwe update van het Europese Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). De laatste cijfers van het rioolwater tonen ook een duidelijke versnelling van de vierde golf in Brussel.

Coronakaart

De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood. Een land of regio krijgt de rode kleur als de veertiendaagse incidentie, het aantal nieuwe gevallen per 100.000 inwoners, boven de 75 gaat en de positiviteitsratio hoger ligt dan 4 procent. Een andere voorwaarde om de rode kleur te krijgen, is als de incidentie boven 200 ligt, ongeacht de positiviteitsratio.

De kleurencodes zijn een aanwijzing voor de EU-lidstaten om voorwaarden op te leggen voor reizigers, zoals verplichte quarantaines of het voorleggen van negatieve tests. Er zijn EU-aanbevelingen, maar de lidstaten bepalen uiteindelijk zelf welke voorwaarden ze al dan niet opleggen voor mensen die terugkeren uit groene, oranje of rode gebieden. Ook wordt met de kleuren rekening gehouden voor het toelaten van reizigers in het eigen land.

In België betekent een rode kleur in een EU-land dat niet-gevaccineerden vanaf 12 jaar die geen herstelcertificaat hebben, zich moeten laten testen als ze uit die zone naar België (terug)reizen. De Belgische overheid communiceert nieuwe kleurcodes wel pas op vrijdag, en ze gelden pas vanaf zaterdag.

Rioolwater als vroeg waarschuwingslicht

Sciensano publiceert sinds woensdag ook informatie over de aanwezigheid van het coronavirus in het Brussels rioolwater. De coronametingen tonen een opmars van de epidemie, zeker de laatste dagen. De gegevens uit het rioolwater tonen doorgaans sneller hoe de epidemie evolueert.

Hoe snel toont onderstaande grafiek van het zuiveringsstation Brussel-Noord. Dat station is het grootste in het gewest en zuivert het afvalwater van ruim 1.100.000 mensen. De vierde golf is er nu al half zo groot als de piek van de derde golf. "Deze data tonen inderdaad dat de vierde golf snel aan kracht wint," zegt Koenraad Van Hoorde van Sciensano.

Het aantal geregistreerde besmettingen groeide de afgelopen week amper: de stijging bedroeg slechts vier procent. Maar die besmettingscijfers lopen dus achter op de cijfers uit het rioolwater.

rioolwater.jpg
© Sciensano
| Coronametingen in Brussels rioolwater tonen opmars epidemie

6 Brusselse gemeenten in Belgische top 10

In de top tien gemeenten met de meeste coronabesmettingen in ons land (per 100.000 inwoners), staan ondertussen zes Brusselse gemeenten. Zo staat Sint-Jans-Molenbeek op nummer twee met 730 nieuwe gevallen de voorbije twee weken, gevolgd door Sint-Agatha-Berchem, Evere, Anderlecht, Drogenbos, Vilvoorde, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node. Het kleine Waalse Tenneville (minder dan 3.000 inwoners) in de provincie Luxemburg staat bovenaan de lijst waarin ook randgemeenten Vilvoorde en Drogenbos prijken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?