Brussel nodigt 55-plussers uit voor vaccinatie

© Belgaimage
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

Brusselaars ouder dan 55 kunnen vanaf donderdag een afspraak voor een coronavaccinatie maken. In andere gewesten worden voorlopig nog alleen 65-plussers uitgenodigd.

Het Brussels Gewest nodigt alle Brusselaars ouder dan 55 jaar of met een onderliggende aandoening uit om een afspraak voor een coronavaccinatie te maken. Dat Brussel nu al toe is aan de 55-plussers wil niet per se zeggen dat de vaccinatiecampagne hier vlotter verloopt dan elders. In Vlaanderen en Wallonië is men nog bezig met de 65-plussers.

"Brussel heeft een wat jongere bevolking en een lagere vaccinatiebereidheid,” verklaarde Inge Neven van de Brusselse Gezondheidsinspectie vorige week nog. Toen begon Brussel ook al vroeger dan andere gewesten met het uitnodigen van mensen met onderliggende aandoeningen. “Wij moeten al iets breder uitnodigingen versturen om dezelfde vaccinatiegraad te bereiken als Vlaanderen," voegde ze nog toe.

23 procent van vaccins voor niet-Brusselaars

Bovendien werden er in Brussel al behoorlijk wat personen gevaccineerd die in de hoofdstad werken, maar elders wonen. Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) gebruikte dat ook al meermaals als excuus voor de lagere vaccinatiegraad. De Brusselse Gezondheidsinspectie meldt nu dat van de 247.312 tot 11 april toegediende vaccins 27 procent werd toegediend aan mensen die wel in Brussel werken, maar gedomicilieerd zijn in één van de andere gewesten, en 73 procent aan Brusselaars.

Om nog meer Brusselaars gevaccineerd te krijgen, zette het gewest al mobiele teams in die thuisvaccinatie kunnen uitvoeren en werden partnerschappen gesloten met apotheken, gemeenschappen en gemeenten. Vorige zondag werd uitzonderlijk het vaccinatiecentrum Pacheco opengesteld. 2.200 vaccins werden toegediend tijdens die testdag. De Gezondheidsinspectie spreekt over een '"positief resultaat" van die test.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?