Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

| Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Brussel wil test- en vaccinatiecentra afbouwen: 'Focus nu op kwetsbare en armere groepen'

Eva Christiaens
© BRUZZ
22/02/2022

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) wil de huidige test- en vaccinatiecentra in Brussel de komende weken afbouwen. De besmettingscijfers blijven dalen en ook na de krokusvakantie verwacht de GGC geen grote stijging. De focus ligt voortaan op de kwetsbare doelgroepen en op armere wijken.

Dat meldt Inge Neven van de GGC dinsdag. De voorbije twee weken telde Brussel nog 1.169 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners, opnieuw een daling. Momenteel worden alleen mensen met symptomen getest, 16,5 procent van hen blijkt ook echt besmet. Gemiddeld besmet elke besmette persoon nu minder dan 1 andere persoon (0,62). “We mogen een daling blijven verwachten,” zegt Neven.

Nu de krokusvakantie eraan komt en heel wat Brusselaars op reis vertrekken, verwacht Neven wel een “stabilisatie” van die daling. “Maar zeker geen verdubbeling of verdriedubbeling meer van de besmettingen,” zegt ze.

Nieuw testbeleid

Met de dalende besmettingscijfers wil Brussel ook naar minder test- en tracecapaciteit gaan. “We stellen vast dat onze doorlooptijd vandaag te lang is voor de snelheid waarmee de omikronvariant zich verspreidt,” zegt Neven. In de tijd dat de contactopsporing de besmette Brusselaar heeft kunnen bellen en zijn of haar contacten kan verwittigen, hebben die contacten alweer nieuwe mensen kunnen besmetten. “We denken dus eerder aan een systeem van zelfbeheer, waarbij die mensen in isolatie moeten en hun eigen contacten moeten verwittigen,” zegt Neven.

De komende dagen wil de GGC dat nieuwe test- en tracebeleid uitwerken. “We gaan van een crisisbeheer naar een risicobeheer,” zegt Neven.

Vraag naar boosters daalt

Daarbij wordt ook nagedacht over minder testcapaciteit en minder vaccinatiecentra. De voorbije week werden in Brussel nog 1.500 nieuwe eerste dosissen toegediend, ongeveer gelijk aan de voorbije weken, maar wel maar 11.000 boostervaccins. Bij de boosters is een duidelijke daling merkbaar. “De vaccinatievraag is enorm aan het afnemen,” zegt Neven. “Er is een moeheid bij de bevolking en soms doen we meer kwaad dan goed door te blijven sensibiliseren. Het blijft uiteraard belangrijk om zich te beschermen.”

De sensibilisering en communicatie zal zich voortaan vooral richten op de kwetsbare bevolking, zegt Neven. "Het gaat dan om bewoners van woonzorgcentra, 65-plussers of 55-plussers met risicoaandoeningen en zorgpersoneel dat met hen in contact komt. Specifiek voor Brussel gaat het ook om de bewoners van armere wijken.” In die wijken wonen gezinnen vaak met verschillende generaties onder één dak.

De GGC bekijkt nu hoe ze de vaccinatiecapaciteit kan afbouwen, maar ook snel weer kan opschalen indien er een vierde vaccindosis nodig zou zijn. Eenzelfde oefening wordt nu gemaakt voor de testcentra.

Novavax

Vanaf volgende week dinsdag komt het nieuwe vaccin van Novavax trouwens op de Brusselse markt. Er zijn 50.000 dosissen beschikbaar. In eerste instantie gaan die naar allergologische centra, bedoeld voor mensen die nog geen ander vaccin kregen omwille van een allergie. In de tweede plaats komen ook mensen in aanmerking die sterke bijwerkingen ondervonden na een eerste of tweede dosis van een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna.

Daarnaast is nog altijd een kwart (24 procent) van het Brusselse zorgpersoneel niet gevaccineerd. Via de ziekenhuizen kunnen ook zij een eerste prik krijgen van Novavax.

Tenslotte komen alle andere volwassen Brusselaars in aanmerking die nog niet gevaccineerd zijn. “We willen de kans geven aan mensen die schrik hebben voor de nieuwe technologie van mRNA-vaccins en zich liever baseren op oudere vaccintechnologie,” zegt Neven. Die mensen kunnen zich vanaf vandaag inschrijven voor een eerste prik met Novavax via het online platform Bruvax of via het callcenter 02 214 19 19. Eind deze week volgt meer informatie over de precieze dagen waarop Novavax in elk vaccinatiecentrum beschikbaar is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Inge Neven , coronatestcentra , vaccinatiecentra , vijfde golf , krokusvakantie , coronabesmettingen , boosterdosis , boosterprik

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni