Een vrouw krijgt een corona-vaccin toegediend in het  vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad

| Een vrouw krijgt een corona-vaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad.

Brussel wil vijfde vaccinatiecentrum openen voor derde prik

EC
© BRUZZ
16/11/2021

Als er straks beslist wordt dat elke volwassen Belg een derde coronavaccin mag krijgen, dan is Brussel klaar om snel te schakelen. Dat kondigt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) dinsdag aan. Binnenkort kan daarvoor een vijfde vaccinatiecentrum (her)openen.

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land zijn vorige week akkoord geraakt dat elke volwassen Belg een derde coronaprik mag krijgen. De precieze uitrol daarvan wordt pas eind deze maand besproken. Eens er groen licht komt om te starten zal het Brussels gewest dat vlot kunnen doen. Dat zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

“Wij bereiden ons nu al voor op die derde dosis voor de algemene bevolking. Onze vier vaccinatiecentra blijven open en we zullen wellicht zeer binnenkort een vijfde centrum openen”, zegt Neven.

De locatie van dat vijfde vaccinatiecentrum wordt nog niet gecommuniceerd. In augustus zijn zes vaccinatiecentra in Brussel gesloten. Vandaag zijn er nog vier vaccinatiecentra open in het centrum van Brussel (Pacheco), Molenbeek, Vorst en Sint-Pieters-Woluwe.

Derde prik voor de zorg

Neven liet weten dat de boostervaccinatie van Brusselaars met een kwetsbaar immuunsysteem opschiet. Momenteel is de helft van die risicopatiënten voor een derde keer gevaccineerd.

Er zijn vorige week ook opnieuw 20.000 Brusselaars boven de 65 jaar uitgenodigd voor een derde vaccindosis. Deze week vertrekken er nog nieuwe uitnodigingen. Vijfenzestigplussers kunnen pas een uitnodiging verwachten als zij ofwel minstens vier maanden geleden een tweede vaccindosis van AstraZeneca kregen (of een eerste dosis van het Janssen-vaccin), ofwel minstens zes maanden geleden een tweede dosis van Pfizer of Moderna.

Volgende week vertrekken de eerste uitnodigingen voor het Brusselse zorgpersoneel. De meeste zorgverleners waren al aan het begin van de vaccinatiecampagne aan de beurt, bijna een jaar geleden, waardoor de effectiviteit van hun vaccin inmiddels kan zijn afgenomen. Zij zullen hun derde prik kunnen halen in een van de vaccinatiecentra.

Voor mensen die één prik kregen met Johnson & Johnson, en dus in aanmerking komen voor een boosterdosis van Pfizer of Moderna, volgen de uitnodigingen pas midden december.

Ziekenhuizen

De gezondheidsinspectie benadrukt het belang van een boosterprik om nieuwe ziekenhuisopnames te vermijden bij oudere en kwetsbare personen. Momenteel liggen er 371 coronapatiënten in de Brusselse ziekenhuizen, waarvan 72 op intensieve zorgen in Brussel. Dat is een toename van 11 procent op een week tijd. Alle ziekenhuizen houden nu weer de helft van hun bedden op intensieve zorgen vrij voor coronapatiënten.

“Het klopt dat mensen die gevaccineerd zijn toch nog ziek worden. Dat is waar, maar iemand die gevaccineerd is heeft 70 procent minder kans om positief te testen, 90 procent minder kans om gehospitaliseerd te worden en zelfs 98 procent minder kans om op intensieve zorgen te belanden”, zegt Neven. “Vaccinatie is dus echt belangrijk om de mensen in de ziekenhuizen te beschermen. We moeten nu al zorg uitstellen omdat de ziekenhuizen bedden moeten vrijhouden.”

Neven deed een nieuwe oproep om zich te laten vaccineren en om de coronaregels te blijven volgen. “Houd uw bubbel zo klein mogelijk, zoek geen onnodige contacten op en draag een mondmasker in de metro en de winkel. Als iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt, kunnen we nog een prettige kerst tegemoet gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , vaccinatiecentra , derde coronaprik , derde dosis , boosterprik

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni