interactief

Brusselse gemeentes tellen minste gevaccineerden en meeste besmettingen

© Belgaimage
| Bedankt om u te laten vaccineren: het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

De omikrongolf zorgt voor nieuwe besmettingsrecords. Hoewel het hele land getroffen wordt zijn het duidelijk de Brusselse gemeentes die aan de top staan. Gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano tonen een duidelijke link met de vaccinatiegraad: die is nergens lager dan in Brussel.

Het zijn cijfers die we sinds de start van de coronapandemie nog niet gezien hebben. In België is de incidentie momenteel 3.066, wat inhoudt dat er de voorbije 14 dagen bij 3.066 op 100.000 mensen Covid-19 is vastgesteld (of 3,1 procent van de bevolking). In Brussel ligt dat cijfer nog een stuk hoger: 4.504 op 100.000 mensen legden een positieve test af (4,5% van de bevolking). Geen enkele provincie noteert een hoger cijfer.

De reële besmettingscijfers liggen nog een stuk hoger. Het testbeleid legt immers geen PCR-test meer op voor hoogrisicocontacten, waardoor asymptomatische of milde besmettingen niet gedetecteerd worden. Ook de positiviteitsratio van 35,2% (37,7% in Brussel met recent pieken tot rond de 50%) wijst op een groot aantal niet-vastgestelde besmettingen. Mogelijk zijn er drie tot vier keer meer besmettingen dan de cijfers tonen, zegt viroloog Steven Van Gucht in De Morgen.

Als we de besmettingen op lokaal niveau bekijken wordt de Brusselse koppositie bevestigd. In de top-10 staan zes Brusselse gemeentes, drie gemeentes uit de Rand rond Brussel, en een gemeente uit Waals-Brabant. Sint-Gillis bekleedt de koppositie met een incidentie van 5.549, of 5,5 procent van de bevolking met Covid-19, in realiteit dus mogelijk 15 procent of meer.

Een grafiek van Sciensano toont dat die hoge besmettingscijfers glashelder samenhangen met de vaccinatiegraad. Waar de meeste Belgische gemeentes een besmettingsgraad in een brede band rond de 3.000 gevallen per 100.000 noteren, situeren de Brusselse gemeentes zich rond de 4.500/100.000. De niet-Brusselse gemeentes die in de buurt komen liggen hoofdzakelijk in de Vlaamse Rand.

Ter herinnering: de Belgische vaccinatiegraad (twee dosissen of een dosis Johnson & Johnson) is 76,7 procent van de bevolking (boostergraad 53,1 procent), de Brusselse is 59,8 procent (boostergraad 29,3 procent). De vaccinatiegraad per Brusselse gemeente staat ook samengevat in de onderstaande grafiek.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?