Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie

| Inge Neven, hoofd van de afdeling hygiëne van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Brusselse vaccinatiecentra stoppen eind juli met toedienen eerste prik

FDK
© BRUZZ - Belga
05/07/2021

Geen 70, maar slechts 60 procent van de volwassen Brusselaars zal halverwege juli een eerste prik hebben gekregen. Dat maakt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, maandag duidelijk. Om de doelstelling alsnog op een latere datum te halen, zet de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) in op vaccinaties zonder afspraak en verhoogde communicatie. “Maar wellicht zullen we eind juli stoppen met eerste dosissen toedienen in verschillende centra.”

Met een vaccinatiegraad van 70 procent zou Brussel een voldoende hoge groepsimmuniteit hebben om het coronavirus onder controle te houden. Om die graad te halen, hadden wekelijks zo’n 50.000 Brusselaars hun eerste prik moeten krijgen. Afgelopen week waren er dat slechts 29.000 en ook deze week verwacht de GGC slechts 22.500 eerste prikken. “Vandaag is ongeveer 56 procent van de Brusselse bevolking ingeënt”, zegt Neven, “en eind volgende week zou dat zo’n 60 procent zijn.”

Toch blijft Neven overtuigd dat ook Brussel uiteindelijk de grens van 70 procent zal halen. “We doen er alles aan om de vaccinatiecentra zo toegankelijk mogelijk te maken. Alle 16-plussers kunnen sinds 1 juli zonder afspraak hun eerste vaccin krijgen in de verschillende centra, behalve in het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Ook 12- tot 15-jarigen met een of meerdere chronische aandoeningen kunnen zich sinds 5 juli inschrijven voor vaccinatie via hun huisarts of pediater.” Voor de tweede prik moet wel steeds een afspraak worden gemaakt.

Lagere vaccinatiebereidheid bij jongeren

Het dalende aantal vaccinaties de afgelopen weken lijkt aan te tonen dat Brusselse jongeren minder bereid zijn zich te laten vaccineren. “Wellicht zijn ze minder geïnteresseerd omdat ze geloven minder risico te lopen om ernstig ziek te worden”, stelt Neven. “De toegevoegde waarde is voor die leeftijdsgroep dus het kleinst. Door de recente versoepelingen verdwijnt Covid ook meer en meer uit het straatbeeld: mensen worden er in het algemeen minder mee geconfronteerd.”

Om jongeren toch naar de vaccinatiecentra te lokken werd afgelopen week een nocturne zonder afspraak georganiseerd met dj’s. “Daarnaast proberen we tijdsloten van de centra meer open te trekken en zoveel mogelijk met Johnson & Johnson te vaccineren, zodat ze er na een prik al vanaf kunnen zijn”, legt Neven uit. “Ook op communicatie en sensibilisering blijven we inzetten; via sociale media, lokale zenders, evenementen en verschillende scholen en universiteiten.”

Reizigers uit rode zones

Nu de besmettingscijfers opnieuw gestaag oplopen, waarschuwt Neven dat een vaccin ook voor de jongere doelgroep nuttig is. “Onder die nieuwe besmettingen zijn vooral jongere mensen, die vaak geen symptomen vertonen en slechts één of nog geen prik kregen.” Daarnaast wijst ze erop dat er de laatste tijd ook meer wordt getest.

“We nemen zo’n 7.500 tests per dag af verspreid over de verschillende centra. Dat zijn voornamelijk mensen die op reis willen vertrekken, en ook al mensen die van hun reis terugkeren. Voorlopig lukt het om iedereen tijdig hun resultaat te geven, maar voor wie op reis vertrekt heb ik een advies: maak op tijd een reservatie voor je test.”

"Enkel een volledige vaccinatie kan je voldoende beschermen tegen de verschillende varianten.”

Inge Neven, gezondheidsinspectie

Heel wat Brusselse reizigers kwamen de afgelopen dagen uit rode zones terug. “Vorige week waren dat er zo’n 12.000. Brussel is een van de concentratiezones voor de deltavariant. Het blijft dus belangrijk dat niet-gevaccineerde mensen die op reis gaan zich ook bij terugkomst laten testen en de quarantaineregels respecteren”, benadrukt Neven. “Dat geldt ook voor wie al een van de twee prikken kreeg. Enkel een volledige vaccinatie kan je voldoende beschermen.”

Vaccinatiebus in Jette

Om nog zoveel mogelijk Brusselaars te bereiken, blijft de GGC ook lokale acties op poten zetten in buurten waar de vaccinatiegraad laag is. Op donderdag 8 en vrijdag 9 juli rijdt voor het eerst een vaccinatiebus uit naar de Jules Lahayestraat in de Jetse wijk Essegem. Tussen 10 en 17 uur kan iedereen er terecht om zich zonder afspraak te laten vaccineren met het vaccin van Johnson & Johnson. Per dag kunnen er een 100-tal vaccinaties plaatsvinden, maar dat aantal kan opgetrokken worden. "Het is de bedoeling om vanaf half juli dit soort acties nog veel meer uit te breiden naar andere gemeentes toe en de vaccinatiegraad te doen stijgen", aldus Neven.

Doorheen de zomer zullen de lokale initiatieven en mobiele teams aan de slag blijven, maar wordt de vaccinatiecapaciteit in de centra stilaan afgebouwd." Waarschijnlijk zullen we eind juli stoppen met eerste dosissen toedienen in verschillende centra. Mensen die zich bedenken en toch nog een vaccin willen, wachten dus best niet te lang meer”, waarschuwt Neven. Eind augustus sluiten al zeker de vaccinatiecentra in Schaarbeek en in Sint-Lambrechts-Woluwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Samenleving, vaccinatie, aantal besmettingen coronavirus, vaccinatiebus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni