| Een verpleegkundige in het UZ Brussel.

Brusselse vakbonden waarschuwen voor nakende ontslagen bij zorgpersoneel

© Belga
21/01/2021
Updated: 21/01/2021 17.30u

Terwijl het zorgpersoneel tijdens de Covid-crisis tot het uiterste is gegaan in de woonzorgcentra en ziekenhuizen, dreigt het geconfronteerd te worden met een golf van ontslagen. Die alarmkreet slaakten de vertegenwoordigers van de vakbonden.

De bijzondere coronacommissie van het Brussels Parlement hoorde vertegenwoordigers van de verschillende vakbonden: Sarah Devigne (CNE), Rudi De Coster (ACV), Carine Rotseleur (CGSP), Kathleen De Decker (BBTK), Anthony Osché (CGSLB) en Brigitte Collin (SFLP). Het zorgpersoneel heeft het door de Covid-crisis zwaar te verduren gehad, onder meer door het gebrek aan beschermingsmateriaal bij de uitbraak van de coronapandemie en een onaangepaste infrastructuur in de woonzorgcentra. "Terwijl er tijdens de eerste golf een gebrek aan materiaal was, was er tijdens de tweede golf een gebrek aan handen aan het bed en aan gemotiveerd personeel," zei Sarah Devigne.

Onder meer Carine Rotseleur waarschuwde dat de woonzorgcentra en ziekenhuizen in financiële nood dreigen te geraken door de extra uitgaven en de lagere bezetting in de WZC en het stopzetten van de niet-Covid-raadplegingen in de ziekenhuizen als gevolg van de crisis. Daardoor dreigt er volgens haar na de tweede golf een golf van ontslagen.

Gebrek aan sociaal overleg

Het personeel werd in de crisis ook door de arbeidsgeneesheren in de steek gelaten. Die waren tijdens de lockdown niet beschikbaar. "Bepaalde externe preventiediensten hebben tijdens de crisis hun arbeidsgeneesheren zelfs in tijdelijke werkloosheid gezet," klaagde Anthony Osché aan.

De vakbondsvertegenwoordigers klaagden ook een volledig gebrek aan sociaal overleg aan tijdens de eerste golf. Vaak werd de crisis als argument gebruikt om het overleg over te slaan, luidde het.

De sprekers hamerden ook op de noodzaak van een herwaardering van de zorgberoepen en drongen aan op een grondige analyse van de personeelskaders, sector per sector. Ze vonden het ook niet kunnen dat de bijzondere Covid-premie voor het zorgpersoneel belast wordt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Economie , zorgpersoneel , vakbonden , coronacrisis , corona , coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni