Brusselse ziekenhuizen blijven voorzichtig: 'Nog geen reden tot optimisme'

© PhotoNews

De eerste gunstige effecten van de verstrengde maatregelen worden hier en daar zichtbaar in de cijfers, want de groei van de ziekenhuisopnames neemt een klein beetje af. Toch blijven het UZ Brussel en het netwerk van Iris Ziekenhuizen benadrukken dat de druk op de zorginstellingen erg groot blijft. "Er is nog geen reden tot optimisme", klinkt het.

In het UZ Brussel liggen donderdagochtend 110 COVID-19-patiënten, terwijl er dat gisteren nog 116 waren. De afgelopen 24 uur werden tien nieuwe patiënten opgenomen en konden elf patiënten het ziekenhuis verlaten. Van een echte trend of daling is weliswaar nog geen sprake volgens Edgard Eeckman, woordvoerder van UZ Brussel.

"We zien het totaal aantal besmettingen nog steeds stijgen. Puur op intensieve zorg wordt de druk iets kleiner, maar we hebben tijdens de voorbije 24 uur wel vier overlijdens gehad. Dan heb je ineens vrije bedden. We moeten nog zeker drie tot vier dagen wachten vooraleer we kunnen zeggen of de druk echt afneemt", zegt Eeckman.

De Iris Ziekenhuizen vangen momenteel 244 COVID-19-patiënten op, waarvan 56 personen op intensieve zorgen liggen. Dinsdag waren dat er nog 277 patiënten in totaal. "We kunnen nog niet spreken van een stabilisatie of terugval, maar van een vertraging van de groei, die sinds het begin van de week lijkt te zijn bevestigd. Met bijna 300 COVID-gevallen blijft de druk op onze instellingen sterk, maar beduidend minder dan in april, toen we op het hoogtepunt van de eerste golf 400 patiënten opnamen", vertelt Etienne Wery.

Geen sprake van versoepelingen

Het geloof is er bij het UZ Brussel dat we huidige situatie lang genoeg zullen moeten aangehouden, net zoals premier Alexander De Croo (Open VLD) al liet uitschijnen. Van versoepelingen mag er volgens het ziekenhuis niet te snel sprake zijn. "Wat je meteen voelt is dat mensen de neiging te hebben om de eerste mogelijke kans aan te grijpen om er opnieuw losser mee om te gaan. Maar dan bereiden we de derde golf voor", waarschuwt Eeckman.

De Chirec-ziekenhuizengroep verzorgt donderdag 181 COVID-19-patiënten, waarvan 30 gevallen op intensieve zorgen. Ook hier is er een lichte daling in het totaal, want woensdag lag dat aantal nog op 192 coronagevallen en werden 29 patiënten op intensieve zorgen verzorgd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?