Opname van een man met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis
© PhotoNews | Archiefbeeld van een Covid-opname in het Erasmusziekenhuis

Brusselse ziekenhuizen transfereerden al verschillende coronapatiënten

© Belga
09/09/2021

Uit een rondvraag bij de Brusselse ziekenhuizen blijkt dat alle betrokken instellingen al Covid-patiënten moesten overbrengen naar ziekenhuizen buiten het gewest. Door die transfers blijft de druk op de Iris Ziekenhuizen, het UZ Brussel en de Europa Ziekenhuizen beperkt. Gevaccineerde mensen belanden nog steeds amper op intensieve zorg.

In het netwerk van de openbare Iris Ziekenhuizen worden momenteel 74 coronapatiënten verzorgd op de gewone verpleegeenheden en liggen 23 besmette personen op intensieve zorg. Van die 23 zijn er slechts drie gevaccineerd.

In de afgelopen dagen merkten ze bij de Iris Ziekenhuizen een toename van het aantal patiënten op, en die heeft dan ook "belangrijke gevolgen voor de andere patiënten van wie de opnames worden uitgesteld om te vermijden dat intensieve zorg overbelast raakt," zegt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen.

Jongere patiënten

De gemiddelde leeftijd van de patiënten op intensieve zorg is 60 jaar, lager dan in de vorige golven. Er zijn wel grote leeftijdsverschillen, want het gaat om ofwel patiënten van rond de 30 jaar ofwel ouder dan 75 jaar. Het UZ Brussel geeft ook aan dat het om een mix van leeftijden gaat bij hun negen patiënten op intensieve zorg. Bij de Europa Ziekenhuizen gaat het om drie jongere personen tussen 30 en 40 jaar.

Dankzij de solidariteit en de transfermogelijkheden naar andere zorginstellingen binnen en buiten Brussel liep de druk op het netwerk van de Iris Ziekenhuizen nog niet te hoog op. Zowel het UZ Brussel als de Europaziekenhuizen geven aan dat ook zij al één of meerdere Covid-patiënten hebben getransfereerd.

"We doen er alles aan om de reguliere zorg te garanderen. Vandaar dat we ook patiënten overbrengen, zoals gevraagd door de overheid, om de Covid-druk over verschillende ziekenhuizen te spreiden," geeft woordvoerster van het UZ Brussel Karolien De Prez aan. Het UZ Brussel en de Europa Ziekenhuizen behandelen respectievelijk nog 25 en 23 coronagevallen op de gewone verpleegeenheden.

'Laksheid'

Terwijl er gevraagd is om opnieuw op te schalen naar fase 1A, zitten bijvoorbeeld het UZ Brussel en de Iris Ziekenhuizen eerder al in fase 1B.

Dat weegt op het personeel. "Er treedt een zekere laksheid op bij ons personeel na deze zoveelste golf. Zeker omdat onze vijf hospitalen op zich goed zijn voor 14 procent van alle COVID-hospitalisaties van het land, hoewel ze samen goed zijn voor minder dan 5 procent van alle ziekenhuisbedden in België", stelt Wéry van de Iris Ziekenhuizen vast.

De ziekenhuisgroep Chirec, dat het ziekenhuis Delta in Oudergem beheert, kon vandaag geen cijfers meegeven.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni