Brusselse ziekenhuizen voelen nog grote druk op intensieve zorg

© PhotoNews
| De ziekenhuizen van het Iris-netwerk bieden momenteel aan 290 coronagevallen verzorging, waarvan 57 personen op intensieve zorgen liggen.

De opnamecijfers in het UZ Brussel en het netwerk van Iris Ziekenhuizen zijn in de afgelopen week gestagneerd. Een plateau is bereikt, maar bij beide zorginstellingen is te horen dat de druk op de afdeling intensieve zorg groot blijft. Bovendien zijn er heel wat sterfgevallen.

"De cijfers zijn aan het stagneren, maar de druk op intensieve zorg blijft heel hoog. We mogen ook niet vergeten dat er veel overlijdens zijn," benadrukt Karolien De Prez, woordvoerster UZ Brussel.

"Sinds 1 november hebben we 36 overlijdens gehad. Dat zorgt ook voor ruimte en minder patiënten, maar deze patiënten zijn wel overleden. En dat is een belangrijke nuancering."

In het UZ Brussel liggen momenteel 103 Covid-19-patiënten, waarvan 31 patiënten worden verzorgd op de afdeling intensieve zorgen. Een week geleden waren dat er respectievelijk 109 en 24 patiënten.

'Verplegend personeel is uitgeput'

De ziekenhuizen van het Iris-netwerk bieden momenteel aan 290 coronagevallen verzorging, waarvan 57 personen op intensieve zorg liggen. Hier ligt het cijfer ook gelijk tegenover een week geleden, toen het respectievelijk ging om 296 en 58 patiënten.

"Het verplegend personeel is uitgeput door de permanente druk specifieke zorg voor Covid-19-patiënten en door de emotionele belasting die gepaard gaat met het lijden en de hoge mortaliteit die door dit virus wordt veroorzaakt," verduidelijkt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen.

"Bovendien zal het weken na de piek van de tweede golf duren om terug te keren naar een min of meer normale werking," zegt hij. In de drie instellingen van de Europa Ziekenhuizen worden vandaag 160 Covid-19-patiënten verzorgd, waarvan 29 op intensieve zorgen. Een week geleden ging het om respectievelijk 176 en 29 patiënten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?