Het Sint-Pieter ziekenhuis in de Marollen.

Brusselse ziekenhuizen zien stijgend aantal kinderen met luchtweginfecties

© Belga
29/11/2022

Verschillende pediatrische ziekenhuizen in ons land zijn momenteel verzadigd door een "ongekende" golf van ademhalingsziekten bij baby's en jonge kinderen. Vooral in Brussel is de situatie uiterst gespannen, want in drie ziekenhuizen waren dinsdag geen bedden meer beschikbaar.

In het UMC Sint-Pieter, in het centrum van Brussel, werden maandag de laatste zes bedden gebruikt voor zes zieke kinderen. Ook in het universitair ziekenhuis Saint-Luc en het UZ Brussel zijn geen bedden meer beschikbaar. Verschillende Vlaamse ziekenhuizen trokken de voorbije dagen al aan de alarmbel door het grote aantal kinderen met luchtweginfecties, zoals het RSV-virus.

Als de winter zijn intrede doet, is er traditioneel een toenemend aantal aandoeningen van de luchtwegen, maar volgens verschillende ziekenhuizen is de trend dit jaar "ongezien".

"Het aantal patiënten met bronchiolitis ligt dit jaar hoger dan andere jaren", zegt Stéphane Moniotte, hoofd van de pediatrische afdeling van Saint-Luc en lid van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde.

"Deze patiënten zijn zuurstofafhankelijk, wat betekent dat de spoedeisende hulp snel overspoeld raakt. Jonge patiënten onder de twee jaar met ademhalingsproblemen komen met tientallen tegelijk in de wachtkamers; we hebben moeite om ruimte te vinden voor deze kinderen."

Coronapandemie

De crisissituatie doet denken aan de covid-19-pandemie, zij het op een andere schaal omdat slechts een deel van de bevolking erdoor wordt getroffen.

"Maar het probleem is hetzelfde als toen: het tekort aan verpleegkundigen is niet opgelost, er zijn nog steeds te weinig ziekenhuisplaatsen en het aantal patiënten is hoog", aldus Moniotte nog. "We zijn gedwongen patiënten over te plaatsen en de meest dringende behoeften te behandelen."

Bronchiolitis is een acute virale infectie van de onderste luchtwegen, veroorzaakt door het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV), dat vaak voorkomt bij zuigelingen en kleine kinderen. Het RSV-virus is zeer besmettelijk en verspreidt zich via de lucht door hoesten, niezen of de neus snuiten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni