Brusselse ziekenhuizen, zoals het Sint-Pietersziekenhuis, bereiden zich voor op het pieken van het coronavirus.  De ziekte covid-19 wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2

| Het Brusselse UMC Sint-Pieter.

Vlaamse gynaecologen verwachten babyboom, Brusselse ziekenhuizen blijven voorzichtig

TRO
© Belga - BRUZZ
30/12/2020

De woordvoerder van de Vlaamse gynaecologenvereniging kondigde eerder deze week een babyboom in 2021 aan. Brusselse ziekenhuizen zien in hun cijfers voorlopig nog niets wat daarop wijst.

Dat een eventuele babyboom in het voorjaar van 2021 een hot topic is, bleek vorige maand al toen BRUZZ een eerste keer informeerde bij Brusselse ziekenhuizen en vroedvrouwen naar hun verwachtingen. De coronacrisis en de lockdown leidden ertoe dat iedereen tijd over had afgelopen voorjaar. Reizen, trouwfeesten en andere evenementen vielen weg, waardoor bij veel koppels de prioriteiten plots veranderden.

Maar ondanks dat met name de agenda’s van onafhankelijke vroedvrouwen in november al bomvol stonden, konden zowel zij als de ziekenhuizen niet met zekerheid bevestigen dat er een babyboom zit aan te komen. Ondanks dat iedereen wel vermoedens had van een toename van het aantal zwangeren, was daar in de cijfers nog niets van te zien.

Afgelopen maandag zei Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de Vlaamse Gynaecologenvereniging, op Radio 1 dat er wel degelijk een enorme toename in het aantal zwangeren te noteren valt. Hij stelde dat bijvoorbeeld het Antwerpse Sint-Augustinusziekenhuis tot 500 geboortes meer verwacht in 2021 dan dit jaar. "De coronacrisis heeft invloed gehad: we zien een enorme toename van het aantal zwangere buikjes bij de gynaecologen,” aldus Van Wiemeersch.

Afwachten

In de Brusselse ziekenhuizen vindt men het evenwel nog te vroeg om van een echte babyboom te spreken. “Vanaf 24 of 25 weken zwangerschap kunnen moeders bij ons een vooraanmelding doen om bij ons te bevallen,” klinkt het bij het UMC Sint-Pieter. “In die cijfers zouden we nu dan een toename moeten beginnen te zien, maar dat is nog niet zo. Andere indicatoren hebben we niet.” Een babyboom vanaf april of mei is daarmee echter niet uitgesloten. “Niet iedereen doet ook zo’n vooraanmelding.”

In het UZ Brussel klinkt hetzelfde geluid. “We hebben nog geen cijfers of bevestiging over die babyboom. Er was algemeen een kleine daling van het aantal bevallingen dit jaar. Maar we kunnen nu niet zeggen dat we meer zwangerschappen dan anders opvolgen.”

Beide ziekenhuizen stellen dat het nog te vroeg is om een babyboom te kunnen voorspellen voor de maanden april of mei. In de periode daarvoor zien ze niets in hun cijfers dat wijst op een hoger geboortecijfer dan normaal. Nog even afwachten dus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Samenleving, coronavirus, coronacrisis, corona, babyboom, UZ Brussel, UMC Sint-Pieter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni