Alain Maron (Ecolo), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie

Bruvax: MR en PVDA eisen uitleg in commissie van Brussels minister Maron

© Belga
16/11/2021

De MR vraagt een spoedbijeenkomst van de commissie Gezondheid van het Brusselse parlement om de Brusselse minister van Volksgezondheid Alain Maron (Ecolo) te horen naar aanleiding van de onthullingen in De Tijd en Le Soir over een grote fout in de bescherming van de vaccingegevens van de Brusselaars. Ook PVDA wil Maron en zijn Nederlandstalige evenknie Elke Van den Brandt (Groen) aan de tand voelen.

Werkgevers, verzekeraars of banken kunnen met een rijksregisternummer en een postcode in een handomdraai zien of een Brusselaar gevaccineerd is, melden de kranten dinsdag. Wie de gegevens ingeeft op het Brusselse vaccinatieplatform Bruvax ziet na één klik of een afspraak kan worden gemaakt. Als dat kan, betekent dat dat die persoon nog niet gevaccineerd werd.

Deze fout in het systeem is niet het eerste probleem waarmee het Brusselse vaccinatieplatform Bruvax wordt geconfronteerd, merkt MR op. In mei van dit jaar werd ook al registratiefraude mogelijk gemaakt, waardoor niet-Brusselaars zich in de centra van het Brusselse gewest konden laten vaccineren.

Recht op medisch beroepsgeheim

Voor de Franstalige liberalen komt deze flater bovenop de lange reeks tekortkomingen en fouten van de Brusselse overheid bij het beheer van de coronacrisis. Voor MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bewijst Alain Maron dat "hij de privacy van de Brusselaars en het recht op medisch beroepsgeheim niet heeft kunnen beschermen. Dit gebrek aan preventie is onaanvaardbaar in een moderne democratie die met individuele rechten inzit".

Ook PVDA-parlementslid Jan Busselen is scherp voor minister Maron en de Brusselse aanpak. "Vandaag vernemen we zelfs dat Bruvax mogelijk op de hoogte was van de tekortkoming en dat de GGC heeft geprobeerd het probleem op te lossen zonder de gegevensbeschermingsautoriteit op de hoogte te brengen. Dit is een zeer ernstige fout en we moeten duidelijkheid krijgen over wat er juist gebeurd is en wie er verantwoordelijk is. De regering moet ophouden het probleem van de bescherming van persoonsgegevens al te licht op te vatten," meent Busselen.

"De beveiliging van onze persoonsgegevens is belangrijk als je het vertrouwen van je burgers niet wil kwijtspelen."

Jan Busselen, PVDA-parlementslid

Bruvax kwam in de plaats van het federale Doclr-platform, dat last had van bugs en veiligheidsproblemen. "Alain Maron prees Bruvax omdat het gemakkelijker zou worden om een afspraak te maken om zich te laten vaccineren," herinnert Busselen zich. "Spijtig genoeg is dit het zoveelste voorbeeld van bepaalde fouten die blijven terugkomen in de vaccinatiecampagne in Brussel. De beveiliging van onze persoonsgegevens is belangrijk als je het vertrouwen van je burgers niet wil kwijtspelen," besluit hij.

Maron herinnert eraan dat Bruvax inderdaad is ontworpen om de toegang tot vaccinatie in een Brusselse context van een grote digitale kloof en lagere vaccinatiecijfers zo makkelijk mogelijk te maken. "Bruvax wil zo snel en eenvoudig mogelijk zijn voor de gebruikers," aldus de minister. Daarom vereist het systeem geen voorafgaande registratie of gebruik van een identiteitskaart of ander ingewikkeld identificatiesysteem, wat een rem kan betekenen voor een deel van het publiek. De verificaties worden in het vaccinatiecentrum gedaan.

In een reactie op de mogelijke privacyproblemen heeft minister Maron het belang van respect voor de privacywetten onderstreept. "Ze zijn een van de pijlers van onze democratie en moeten uiteraard gerespecteerd worden door openbare instellingen," stelde hij. Indien nodig zal het systeem aangepast worden. Maron voegde tenslotte toe dat hij ter beschikking blijft van het parlement om te antwoorden op vragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Politiek , bruvax , Alain Maron , privacy , corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni