Vincent De Wolf, MR-burgemeester van Etterbeek. Op de achtergrond Didier Gosuin (Défi), burgemeester van Oudergem

| Vincent De Wolf, MR-burgemeester van Etterbeek.

Burgemeester De Wolf: ‘Blij met ZorgAtlas, maar hopelijk komt hij niet te laat’

Godfried Roelant
© BRUZZ
11/11/2020

Net als Vlaanderen kan Brussel sinds gisteren beroep doen op de ZorgAtlas. Die geeft online een gedetailleerd overzicht van het aantal coronabesmettingen weer per gemeente. Het laat de burgemeesters toe om gericht in te grijpen en daar zijn ze tevreden mee. “Al had dit allemaal wel veel sneller gemogen. Wij vragen hier al maanden om,” zegt burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR).

Niet alleen de burgemeesters, ook de Brusselse gezondheidsinspectie is blij dat de ZorgAtlas zijn intrede doet in de hoofdstad. “Deze online tool geeft de burgemeesters de mogelijkheid om heel precies de angel uit de wonde te halen. Als in een straat, of wijk een broeihaard ontstaat, dan kan er onmiddellijk ingegrepen worden door bijvoorbeeld een perimeter of lokale lockdown te installeren,” legt Inge Neven uit.

Neven: ‘ZorgAtlas is geen wondermiddel’

De ZorgAtlas laat ook toe om beter te sensibiliseren rond het coronavirus. “Als uit de gegevens blijkt dat een buurt getroffen is waar bijvoorbeeld veel Portugees wordt gesproken, dan kan de taal van de communicatie daar op afgestemd worden. ”

Neven voegt daar nog aan toe dat de ZorgAtlas niet gezien mag worden als de ‘heilige graal’. “Het is geen wondermiddel, maar het kan wel helpen om de situatie beter te monitoren en zo sneller uit de lockdown te geraken. ”

De Wolf: ‘Voorlopig niet veel clusterbesmettingen meer’

Burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) is een van de Brusselse burgervaders die al maanden pleit voor de komst van het instrument naar de hoofdstad.

"Het lange wachten was een politiek probleem. Maron wilde dat het Gewest alle touwtjes in eigen handen bleef hebben"

Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek

Vincent De Wolf (MR) bij de eedaflegging van de nieuwe Brusselse parlementsleden op 11 juni 2019

“Goed dat het eindelijk zo ver is. Er staat morgen een overleg met het college op de agenda om te kijken hoe we onze corona-aanpak op dit systeem gaan afstellen. Ik hoop dat het niet te laat komt, want voorlopig merken we dat er niet veel clusterbesmettingen meer voorkomen.”

Op de vraag waarom het zo lang heeft geduurd vooraleer de ZorgAtlas zijn Brusselse versie kreeg, wijst De Wolf in de richting van gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo). “Het was volgens mij geen financieel, maar een politiek probleem. Maron wilde dat het Gewest alle touwtjes in eigen handen bleef hebben. Dat bleek achteraf niet de juiste strategie te zijn geweest.” Op het kabinet van burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close (PS) was niemand bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , zorgatlas , Vincent De Wolf , Inge Neven , aanpak coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni