Coronavaccin van CureVac slechts voor 47 procent effectief

© Belgaimage
| Volgens de eerste resultaten van een grootschalige klinische studie, voldoet het kandidaat-vaccin niet aan de vooraf opgestelde criteria.

Het coronavaccin dat de Duitse onderneming CureVac ontwikkelt, heeft volgens een eerste tussentijdse analyse een voorlopige werkzaamheid van slechts 47 procent. Dat heeft het bedrijf woensdagavond meegedeeld.

Volgens de eerste resultaten van een grootschalige klinische studie, voldoet het kandidaat-vaccin niet aan de vooraf opgestelde criteria. De doeltreffendheid van 47 procent van het vaccin CVnCoV geldt ongeacht de ernst van de ziekte, zo blijkt nog uit de mededeling.

'Effectiviteit kan nog veranderen'

De studies worden wel voortgezet. "De uiteindelijke effectiviteit kan nog veranderen", zegt CEO Franz-Werner Haas. "We hadden gehoopt op sterkere resultaten in de tussentijdse analyse, maar we hebben ontdekt dat het moeilijk is om een hoge werkzaamheid te bereiken met deze ongekende reeks van virusvarianten," zo klinkt het nog.

De Europese Commissie had in november met CureVac een deal bereikt voor de aankoop van 225 miljoen dosissen van het vaccin, met een optie op nog eens 180 miljoen dosissen. België heeft ingetekend op 2,9 miljoen dosissen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?