CureVac stopt ontwikkeling coronavaccin en werkt aan verbeterde versie

© PhotoNews
| CVnCoV werkt op dezelfde manier als de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Bij CureVac bleek het middel echter veel minder bescherming te bieden.

De Duitse biotech CureVac stopt met de ontwikkeling van zijn eerste kandidaatvaccin tegen het coronavirus en verlegt de focus naar een vaccin van 'de tweede generatie'. Dat ontwikkelt het bedrijf samen met het Britse farmabedrijf GlaxoSmithkline. CureVac trekt het eerste kandidaatvaccin, CVnCoV, terug uit het huidige goedkeuringsproces van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA.

CureVac legt in een persbericht uit dat het een mogelijke goedkeuring voor het eerste vaccin verwachtte in het tweede kwartaal van volgend jaar. Op dat moment zou de ontwikkeling van het vaccin van de tweede generatie (CV2CoV) al in een vergevorderd stadium van de klinische ontwikkeling zijn.

Daarnaast is de beslissing ook gebaseerd op de verandering in respons op de pandemie, waarbij een grotere nood is aan gedifferentieerde vaccins. Als een direct gevolg van de beslissing vervalt ook het aankoopakkoord met de Europese Commissie voor 450 miljoen doses van CVnCoV, waarvan 2,9 miljoen voor België.

Engagementen overhevelen naar tweede vaccin?

De Duitse biotech stelt nog te bekijken of het bedrijf de engagementen voor het eerste vaccin, kan overhevelen naar het kandidaatvaccin van de tweede generatie. CureVac zegt dan ook in contact te blijven met de Europese Commissie.

CVnCoV werkt op dezelfde manier als de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Bij CureVac bleek het middel echter veel minder bescherming te bieden. Het was voor minder dan 50 procent effectief in het voorkomen van ziekte, terwijl dit bij Pfizer/BioNTech en Moderna rond de 90 procent ligt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?