CurieuzenAir: waar vind je de beste en slechtste lucht in Brussel?

Sara De Sloover
© BRUZZ
18/03/2022

| De defintieve kaart met de meetresultaten van CurieuzenAir 2022, het burgeronderzoek naar luchtkwaliteit in het Brussels Gewest.

Waar in het gewest vind je de meest vervuilde lucht, en waar kun je opgelucht ademhalen? Grootscheeps burgerwetenschapsproject CurieuzenAir onthult het. "De afstand tot verkeer kan echt een groot verschil uitmaken, zelfs middenin de stad."

De meeste echte zwarte punten qua stikstofdioxide zijn te vinden op de Kleine Ring, ter hoogte van Sint-Joost bijvoorbeeld, of de Vlaamsepoort, met een meting van maar liefst 60,51 microgram/m3.

Ze zijn voor expert Frans Fierens (Ircel) meestal logisch te verklaren, door het intense verkeer in die buurt, eventueel versterkt met ‘street canyon’-effecten, waarbij aaneengesloten bebouwing rond nauwe straten de luchtvervuiling ingesloten houdt. (Lees verder onder de kaart)

De defintieve kaart met de meetresultaten van CurieuzenAir 2022, het burgeronderzoek naar luchtkwaliteit in het Brussels Gewest

| De kaart met de concentraties stikstofdioxide in microgram/m3 voor alle meetpunten van CurieuzenAir. Vind jouw eigen straat terug op de interactieve kaart via bruzz.be/curieuzenair.

Vind jouw eigen straat terug op de interactieve kaart via www.bruzz.be/curieuzenair.

Resultaten CurieuzenAir: 'Hoe dichter bij verkeer, hoe roder het meetpunt’

De resultaten van het burgerwetenschapsproject rond luchtkwaliteit CurieuzenAir zijn binnen. “De trend is duidelijk”, zegt expert Frans Fierens. “Hoe meer verkeer, hoe hoger de concentraties stikstofdioxide (NO2). Maar de langetermijntrend is duidelijk dalend.” Lees het artikel...

Op de Wet- en Belliardstraat waren er helaas geen meetpunten, dus weten we niet hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit daar. “Dat zijn autostrades middenin de stad, en ook nog eens echte ‘street canyons’, dus daar kun je natuurlijk heel hoge waarden verwachten”, zegt de expert.

De luchtkwaliteit kan wel op korte afstand fors verbeteren, zo blijkt. Bijvoorbeeld in de wijk ten zuiden van de oprit van de E40 aan Meiser zijn de meeste meetpunten groen. Ook het meetpunt in het Warandepark middenin het centrum scoort goed.

“De afstand tot verkeer kan echt een groot verschil uitmaken, zelfs dus middenin de stad. Die autosnelweg aan Meiser ligt wat verzonken, waardoor de vervuiling mogelijk eerder in het lagere gedeelte blijft hangen.”

De beste lucht wordt gemeten in het rijkere, meer residentiële zuiden en oosten van het gewest. In gemeenten als Ukkel, Oudergem of Watermaal-Bosvoorde vinden we de blauwe stippen die synoniem zijn voor een goede of zelfs heel goede luchtkwaliteit.

"Een boom voor de deur gaat de vervuiling door verkeer niet opheffen. In de zomer kan een boom op een drukke weg zelfs het omgekeerde effect hebben"

Frans Fierens, luchtkwaliteitsexpert (Ircel)

CurieuzenAir in 2022 Frans Fierens (IRCEL), luchtkwaliteitsexpert

De meest frisse lucht vind je niet verrassend in het Zoniënwoud, met de allerlaagste gemeten waarde van 6,51 microgram/m3 NO2. Bomen en planten kunnen de lucht wel een beetje zuiveren, maar dat effect wordt dikwijls overschat, benadrukt Fierens. "Die goede score is toch in de eerste plaats een gevolg van geen of minder verkeer."

Een boom voor je deur planten als je op een drukke straat woont gaat de luchtkwaliteit niet verbeteren, voorspelt de expert. “Als je in een street canyon woont, kan dat zelfs het omgekeerde effect hebben. Want zeker in de zomer blijft de vervuiling dan nog meer onder het bladerdak hangen. Waarmee ik niet wil zeggen dat je bomen moet gaan kappen (lacht), je moet zorgen voor minder verkeer.”

BRUZZ-reporter Liltih Geeraerts in de Vogelenzangstraat, met de schoonste lucht: "Hier is 8,12 microgram stikstofdioxide gemeten, Dat is echt niet veel."

Meer CurieuzenAir

Bekijk de interactieve kaart over de luchtkwaliteit in Brussel, in jouw gemeente en straat én alle CurieuzenAir-analyses in ons dossier. Lees meer...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Milieu, luchtkwaliteit, NO2, stikstofdioxide, burgeronderzoek, filip meysman, UAntwerpen, CurieuzenAir: resultaten, curieuzenair

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni